Prenumerera

Logga in

Nyheter

Mammor är fortfarande julens projektledare

Mamma och barn klär julgranen.

Mammor fortsätter att vara projektledare för julen med övergripande ansvar för inköp av mat, städning, och aktiviteter. Hela åtta av tio mammor med barn under elva år uppger i en ny undersökning svarar att ansvaret för julen till största del hänger på dem.

Bland alla tillfrågade kvinnor svarar 56 procent att de har det huvudsakliga projektledaransvaret kring julen i sina respektive familjer. Motsvarande siffra för männen är 18 procent. Tittar man på gruppen som har barn under elva år är ojämställdheten betydligt sämre: Där uppger hela 80 procent av kvinnorna att de är familjens projektledare, jämfört med 16 procent av männen

– Kvinnor ska inte behöva vara helt utslitna när julafton väl kommer. Det måste bli mer jämställt i vem som tar ansvar för livspusslet – i juletid och under resten av året, säger Therese Svanström, Tjänstemännens centralorganisations (TCO) ordförande i ett pressmeddelande.

Kvinnors ansvar ”varar än till påska”

Enligt TCO är detta en del av ett större problem – det är inte bara i samband med julen som kvinnor tar ett stort ansvar inom familjens så kallade livspussel. Det ingår i ett mönster där kvinnor också tar ut längre föräldraledighet än män. Bland tjänstemän arbetar också kvinnor oftare deltid för att få ihop arbetsliv och familjeliv. Sammantaget får det här negativa konsekvenser vad gäller kvinnors lön, karriär, hälsa och pension, skriver TCO.

– Julen varar än till påska när det gäller kvinnors ansvar för livspusslet. Det krävs ett arbete med både normer och reformer för att öka jämställdheten i hemmet och på arbetsplatserna. Annars kommer vi fortsätta se hur kvinnor tar ett större ansvar i hemmet, men straffas för det ekonomiskt, säger Therese Svanström.

Vill se mer jämställt livspussel

TCO lägger fram två förslag för ”ett mer jämställt livspussel” och ökad ekonomisk jämställdhet.

Dels vill TCO se en tredelad föräldraförsäkring, där en tredjedel går till de två föräldrarna och den sista tredjedelen ska kunnas fördelas fritt mellan föräldrarna.

Dels vill centralorganisationen att tio föräldratidsdagar ska införas som ska kunna tas ut årligen när barnet är mellan tre till tolv år – sammanlagt 90 dagar.

Dessa dagar, föreslår TCO, ska ersättas med 80 procent av inkomsten för att möjliggöra att så många som möjligt kan ta del av dagarna i praktiken.

Fakta: Dålig jämställdhet i livspusslet

Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av TCO, mellan den 30 november och den 6 december i år. 1 037 webbintervjuer har gjorts, deltagarfrekvensen av de inbjudna var 59 procent.

Bland alla tillfrågade kvinnor svarar 56 procent att de har det huvudsakliga projektledaransvaret kring julen i sina respektive familjer. Bland kvinnor med barn under elva år uppger 80 procent att de är familjens projektledare.

TCO är en facklig centralorganisation med 12 fackförbund där sammanlagt 1,2 miljoner medlemmar ingår.

Källa: TCO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV