I och med Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina har allt fler ukrainska kvinnor tagit plats i yrken som i praktiken varit förbehållna män. Fler kvinnor jobbar nu inom gruvindustrin, och många mellanstora företag drivs av kvinnor.
Det finns flera tecken på att kvinnor i allt högre utsträckning både förvärvsarbetar, och gör det inom yrken där de tidigare inte har jobbat. Inom gruvindustrin i närheten Ternivka i sydöstra Ukraina har omkring 600 män kallats in till armén sedan i februari 2022 då Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Det utgör omkring en tiondel av arbetskraften där, och 300 kvinnor har istället anställts. De kvinnor som har jobbat där sedan tidigare har inte jobbat under jord, men av de nyanställda gör omkring 100 kvinnor det, rapporterar The Economist. Trots att Ternivka inte ligger i närheten av fronten har platsen träffats av ryska kryssningsrobotar:
– Det är skrämmande. Men så länge jag är under mark så kan jag inte höra det, säger 18-åriga Anna [de anställdas efternamn skrivs inte ut på gruvföretagets begäran]. Hon har hand om hissburarna som gruvarbetarna använder för att ta sig mellan olika nivåer i gruvan.
Kvinnors förvärvsfrekvens låg på omkring 48 procent vid krigets utbrott förra året. Kvinnor arbetar framför allt inom utbildnings- och turistsektorn och hushållsarbete, med vanligtvis låga löner. Kvinnor var förbjudna från att arbeta inom 450 olika yrken som exempelvis lastbilschaufför eller svetsare fram till 2017, en lag som fanns kvar sedan Sovjettiden. Omkring 43 000 kvinnor tjänstgör i dag i armén, varav 5 000 som stridande. Omkring 51 procent av de 36 000 små- och mellanstora företag som har registrerats i landet i år drivs av kvinnor enligt Ukrainas ekonomiminister Julia Svyrydenko. Hon tror att allt fler kvinnor kommer att börja jobba inom byggnads- och gruvindustri:
– Vi kommer att få se detta i större omfattning när vi börjar med återuppbyggnaden, säger hon till The Economist.