Prenumerera

Logga in

Nyheter

Stora protester mot mäns våld mot kvinnor i Bulgarien

Maria Bakalova (mitten) Ralista Stoyanova, Bilyana Kazakova, Mina Mileva, Vesela Kasakova, och Katia Kazakova, uppmärksammade könsbaserat våld i Bulgarien i samband med att de presenterade filmen 'Women Do Cry' i Cannes 2021.

Massprotester har hållits i Bulgarien efter ett brutalt överfall på en ung kvinna och ett lättvindigt rättsligt efterspel. Det finns en uppdämd ilska över att våld mot kvinnor inte tas på allvar och att förövarna inte straffas.

Inte en kvinna till! var det vanligaste slagordet som ekade i demonstrationstågen som gick genom 20 städer i Bulgarien under första veckan i augusti. Tusentals män och kvinnor gick ut på gatorna och visade sitt stöd för kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Demonstranterna krävde stopp för våld mot kvinnor i hemmen, på gatan och i nära relationer. De krävde också en rättslig översyn, lagändringar och bättre skydd och stöd till utsatta kvinnor.

Protesterna utlöstes som en reaktion på det brutala övergrepp som en 18-årig kvinna utsattes för i slutet av juni och där förövaren var en tidigare partner. Mannen attackerade den före detta flickvännen med kniv, bröt hennes näsa och rakade hennes hår, vilket ledde till att hon behövde sys ihop med 400 stygn.

Milda straff för våld mot kvinnor

Trots att rättegången hölls nära inpå det inträffade kom mannen undan med att ha gjort sig skyldig till att ”ha tillfogat en lindrig skada”, rapporterar Deutsche Welle.

Domstolen i Stara Zagora släppte därefter mannen på fri fot, trots att han under tiden för rättegången redan stod under skyddstillsyn efter en tidigare dom för ett liknande brott.

Den här slapphäntheten från rättsväsendet när det gäller brottet mäns våld mot kvinnor har kvinnorättsaktivister flaggat för länge, men nu har även många bulgarer tröttnat och vill visa sitt missnöje. Missnöjet riktas både mot rättsväsendet men också mot den tillsynes allmänna acceptansen av våld mot kvinnor i det bulgariska samhället.

Direkta effekter av protesterna

Protesterna har fått direkta konsekvenser. Både den biträdande distriktsåklagaren och rättsläkaren som gjorde det rättsmedicinska utlåtandet i fallet med den 18-åriga kvinnan har tvingats avgå. Och en ny rättsmedicinsk utredning ska göras. Mannen har dessutom arresterats på nytt efter att åklagaren upptäckt att han skickat dödshot till kvinnan innan attacken ägde rum.

Mäns våld mot kvinnor utbrett problem

Förra året dödades minst 26 kvinnor av en närstående man i Bulgarien, enligt uppgifter från kvinnorättsorganisationer i landet.

– Folk ser detta (våldet red. anm.) som acceptabelt. De fördömer det inte och det bara fortgår, sade en kvinna kallad Andrea under protesterna i huvudstaden Sofia till tidningen Deutsche Welle.

Parlamentet antog lagändringar till skydd för kvinnor

Den 7 augusti höll det bulgariska parlamentet en extra session och antog då bland annat ändringar i brottsbalken och i lagen som rör våld mot kvinnor. Dessa innebär stärkt skydd för kvinnor som utsätts för våld i nära relation, även i fall då kvinnan inte är gift med förövaren eller ifall då kvinnan och förövaren inte har relation eller en relation som upphört. Ändringar som kvinnorättsorganisationer i landet länge påtalat är nödvändiga.  

Målet är även att skärpa straffen för mindre allvarliga våldsbrott samt införliva psykologiskt våld som en del av brottet våld mot kvinnor.

Lagändringarna röstades igenom med stor majoritet, men det finns också ett starkt motstånd. Bland de ultrakonservativa högerpartierna i det bulgariska parlamentet framförs argument som att ”traditionella värden måste skyddas” och ”massprotesterna är en del av hbtqi-lobbyn i Europa”. Att nedtona allvaret när det gäller våld mot kvinnor går hand i hand med hatretoriken mot hbtqi-communityn för dessa konservativa krafter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV