Prenumerera

Logga in

Nyheter

Oro för arbetet mot kvinnlig könsstympning i Kenya

En polis dödades i förra veckan i Kenya efter en räddningsaktion mot flickor som just hade könsstympats.

En polis i Kenya har dödats av en mobb efter en räddningsaktion av flickor som just hade genomgått könsstympning. Kvinnliga könsstympningar utförs ofta i samband med skollov och långhelger, och nu finns en oro att arbetet mot könsstympning har drabbats av ett bakslag.

Polisen Mushote Boma dödades förra måndagen när en uppretad grupp yngre män gick till attack mot en polisstation i länet Elgeyo Marakwet i västra Kenya. Detta efter att polis hade genomfört en räddningsaktion och fört sex flickor som just hade genomgått kvinnlig könsstympning till sjukhus. Männen beskrivs som organiserade ”banditer” som skyddade de som utför könsstympningarna.

Många unga flickor ska ha förts till skogen Embombut där könsstympningarna ägde rum. Enligt uppgifter i kenyansk media har 71 flickor har nu förts till ett räddningscenter. Enligt människorättsaktivisten Viola Cherono från Embombut ska så många som 500 flickor ha samlats i skogen samt i olika hem inför könsstympning. Hon säger till den kenyanska tv-kanalen NTV att det utförs könsstympning dagligen i vissa områden,

– Alarmerande många flickor skärs och de som utför det bryr sig inte om lagen längre, säger hon till NTV.

Förbjudet i Kenya sedan 2011

Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Kenya sedan 2011 och antalet könsstympningar har minskat – omkring 21 procent av alla flickor och kvinnor mellan 15–49 år uppskattas vara könsstympade. Men i flera befolkningsgrupper är siffran fortfarande hög, och antalet könsstympningar går upp i samband med skollov och långhelger.

Nu menar människorättsaktivister som jobbar emot kvinnlig könsstympning att deras arbete har drabbats av ett allvarligt bakslag.

– Det är chockerande och nedslående att vi på 2000-talet kan döda en polis som räddar flickor som genomgår en omänsklig handling, säger Tony Mwebia, rapporterar The Guardian.

Tony Mwebia är grundare och chef för organisationen Men end FGM Foundation som jobbar med att upplysa män om vad kvinnlig könsstympning innebär och få dem att delta i kampen mot sedvanan:

– Var dessa män som dödade polisen medvetna om varför de skyddade en bakåtsträvande kultur? Har de någon aning om vilken skada skärandet har, säger han.

Har utbildat 500 män mot könsstympning

Tony Mweiba startade Men End FGM som en nätkampanj för tio år sedan, och 2015 började fler manliga aktivister gå med i rörelsen. Sedan 2019 har rörelsen varit registrerad som en stiftelse och jobbar förutom mot kvinnlig könsstympning också mot ”barnäktenskap och andra former av sexuellt- och genusbaserat våld”, skriver de på sin hemsida.

Under sitt arbete har stiftelsen utbildat 500 män i kenyanska län där kvinnlig könsstympning fortfarande utövas. Tony Mweiba förklarar att många män har fått lära sig att könsstympningen är nödvändig för deras skull – könsstympning sägs göra flickan mogen och hindra henne från att vara ”promiskuös”:

– De har också fått höra att de kommer att förlora all respekt inom lokalsamhället om de gifter sig med en oskuren kvinna. Det är därför de dödar alla, inklusive en polis, som stör skärandet, säger Tony Mweiba till The Guardian.

Attacken mot polisen ägde rum bara någon dag efter att en katolsk präst, som försökte stoppa en könsstympning som pågick mot femton flickor i samma område, attackerades. Det är inte ovanligt att människor som försöker stoppa genomförandet av kvinnlig könsstympning attackeras på olika sätt, däremot är det mycket ovanligt att polis attackeras. Även Tony Mweiba har vid ett tillfälle år 2016 attackerats.

Fler flickor säger nej till könsstympning

The Guardian har talat med en lokal tjänsteman, som vill vara anonym av rädsla för repressalier, som är orolig för att attacken ska stärka de som utför kvinnliga könsstympningar, detta då den kenyanska staten inte har kunnat skydda sin egen polis:

– Att döda en polis i den kvinnliga könsstympningens namn oroar mig. Vi vet att kvinnlig könsstympning är olagligt i Kenya men att bara upprätthålla lagen, utan tillräcklig mottaglighet bland allmänheten mot denna ovana, kommer att ge liten framgång. Det måste föras ett robust samtal med människor på lokal nivå om vi ska lyckas stävja strömmen av könsstympningar i regionen.

Bernadette Loloju, chef för det kenyanska organet Anti-FGM Board som etablerades efter att förbudet infördes menar dock att den dödade polisen är en isolerad händelse, och att det inte går att dra slutsatser om arbetet mot könsstympning utifrån den.

– Antalet fall av kvinnlig könsstympning har sjunkit i lokalsamhällen som starkt var för skärandet, framför allt för att flickor har sagt nej, säger hon till the Guardian.

– Även om kvinnor är de som utför skärandet fortsätter vi att engagera åldermän som är grindvaktare av kulturen. Det är dessa män som chockas när de ser filmer om hur kvinnlig könsstympning utförs, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV