Krönika

Vi hedrar Masha Jina Amini genom systerskap

Carina Ohlsson (S), Europaparlamentariker.

”Ett år efter mordet på Masha Jina Amini behöver vi uppmärksamma att Iran fortfarande är att av världens farligaste länder för kvinnor att leva i. Omvärlden behöver fortsätta att reagera och agera.” Carina Ohlsson om ett år kantat av protester och stöd, arresteringar och ouppklarade dödsfall.

Vi ser det i auktoritära stater, i diktaturer och i tyranner. När demokratin är skadad eller helt borta är det kvinnors rättigheter som får stå tillbaka först. I Iran är kvinnoförtrycket därför centralt för regimen. Att inte ens kunna kontrollera sina kvinnor ses som svaghet. Ett år av protester har visat att de kan tappa den kontrollen, trots en mängd åtgärder för att försöka ta tillbaka den. Det visar att systerskap kan förändra världen. 

Mordet på Masha Jina Amini kommer aldrig vara något annat än ett mörker i historieböckerna. En fruktansvärd tragedi. En ung kvinna som mister livet av en anledning som inte borde kunna få vara en anledning till att bli stoppad av polis och sedan mördad. 

Ett år har gått sedan mordet och de protesterna de utlöste har gjort att ytterligare 500 demonstranter beräknas ha dött och tiotusentals har gripits. Den så kallade iranska moralpolisen fick i samband med att protesterna startade ganska snabbt upphöra med sina kontroller, de tidigare hoten om slöjtvång slutade i allt större utsträckning att fungera. I 10 månader var de borta från gatorna men för ett par månader sedan nåddes vi av meddelanden att de åter patrullerar. 

För när de tidigare hoten slutade att fungera har regimen nu istället infört fler sätt för att få kvinnor att lyda slöjtvånget. Den kvinna som får tillräckligt många varningar kan bli beslagtagen, få sina bankkort spärrade och av med sitt jobb.

Utöver det skapas ett angiverisystem som heter duga. Där alla som har något att göra med kvinnor som inte bär slöja: taxichaufförer, socialtjänst, universitet, butikspersonal, läkare, banktjänstemän, kan straffas om de inte anger kvinnan till moralpolisen. Ett angiverisystem som bygger på att staten inte existerar för medborgarna, utan tvärtom.

Där staten inte nöjer sig med att äga och kontrollera människors frihet. Människor som upprör moralpolisen trakasseras också ända in i döden. 

Ett år efter protesterna är det svårt att vid en första anblick se något annat än mörker och hopplöshet gällande utvecklingen i Iran. Desto närmare årsdagen vi kommit desto mer aggressiva har regimen blivit. Men Iran är också på vissa sätt ett annat land än det land vi såg för ett år sedan. 

”Ett år efter mordet på Masha Jina Amini behöver vi uppmärksamma att Iran fortfarande är att av världens farligaste länder för kvinnor att leva i. Omvärlden behöver fortsätta att reagera och ”

New York times publicerade nyligen dagboksanteckningar från en 20-årig student i Iran som beskriver utvecklingen sedan protesternas start. ”Nu kan vi gå ut och äta på restaurang utan att bära slöja, och inte en enda person säger ’Madame, ta på er sjalen’. Universitetsvakterna har slutat vara på studenterna om hur de klär sig. På lektionerna försvarar ingen regimen längre. Det spelar ingen roll att vi inte protesterar ute på gatorna. Folk är snällare, och ser om varandra varje dag. Och om en vakt går på en student, kommer alla till hennes räddning. Jag tycker det är vackert.”

Det är inte bara den 20-åriga universitetsstudenten som tycker att det är vackert. Det tycker också jag. För det visar att det finns en yngre generation som inte tillåter sig förtryckas. Kvinnor som backar upp andra kvinnor. Ett systerskap som sträcker mycket längre än moralpolisens patrullerande. 

Ett år efter mordet på Masha Jina Amini behöver vi uppmärksamma att Iran fortfarande är att av världens farligaste länder för kvinnor att leva i. Omvärlden behöver fortsätta att reagera och agera. 

De modiga kvinnorna som på plats i Iran genom stora risktaganden backar varandra ska känna att de har hela världens stöd, i ord och i handling. En diktatur är bara en diktatur så länge som folket hålls nedtryckt. När kvinnor genom ett starkt systerskap backar varandra försvårar det regimens möjlighet att fortsatt förtrycka. Det visar att systerskap kan förändra världen. Det är genom systerskapet vi borde hedra Masha Jina Amini. För att inte en enda flicka till ska växa upp i den här världen utan att känna att andra backar henne för att hon ska få leva det liv hon vill och har rätt till. 

Carina Ohlsson (S), Europaparlamentariker 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV