Nyheter

Vad vi vet om mordet på queer-aktivisten Edwin Chiloba i Kenya

FOTO: Edwin Chiloba poserar för en selfie som publicerades i Facebook maj 2019.

Mordet på den 25-åriga välkända modedesignern och aktivisten Edwin Chiloba i Kenya har inte bara skakat om queer-communityn. Den återspeglar också ett samhälle som blundar för våld mot hbtqi+ personer.

Onsdagen den 4 januari hittades Edwin Chilobas kropp dumpad i en metallåda vid en vägkant.

Eftersom Edwin Chiloba var en framstående queeraktivist i Kenya gick flera människorättsorganisationer omedelbart ute med uttalanden på sociala medier. De krävde rättvisa för Chiloba och att polisen utreder mordet.

”Ord kan inte ens förklara hur vi som community känner just nu. Ännu en själ förlorad på grund av hat. Du kommer att vara saknad”, skrev kenyanska hbtqi+organisationen Galck+Twitter.

Till BBC berättade aktivisten Chris Makena om hans vän Chiloba ”han spred kärlek vart han än gick, var djärv om sin existens som queer och uppmuntrade många andra att göra detsamma”.

Tack vare vittnesmål kunde polisen i staden Kapsaret tidigt zooma in på fem misstänkta som greps den gångna helgen.

Den huvudmisstänkte är Chilobas 24-åriga partner, som han bodde tillsammans med, och mycket tyder på att Edwin Chiloba var offer för partnervåld. 

Bland de andra misstänkta återfinns partnerns vän och kusin, samt en taxichaufför som kan ha hjälpt till att göra sig av med Chilobas kropp, som hittades. Kroppen hade upptäckts efter att personer rapporterat att de sett en metallåda kastas från en bil i rörelse.

Enligt obduktionen som utfördes av polisen hade Chiloba inga synliga skador och dog av kvävning.

Queerpersoner i Kenya möter en osäker tillvaro i den övervägande konservativa kristna nationen och saknar lagligt skydd mot diskriminering. Försök att häva lagar som dateras till den brittiska kolonialtiden och som förbjuder homosexualitet i Kenya har hittills misslyckats och gaysex är fortfarande ett straffbart brott som kan leda till upp mot 14 års fängelse.

Den 10 januari gick flera organisationer som till exempel Amnesty international ut med ett gemensamt uttalande om utredningen och mordet.

”Vi uppmanar rättsväsendet att replikera denna beslutsamhet och agera för att lösa även andra pågående fall, såsom Sheila Lumumba, som våldtogs och dödades i Karatina, Joash Mosoti, en ung homosexuell pedagog som attackerades och dödades i sitt hus i Mombasa County, Chriton ”Trinidad” Atuhwera, en homosexuell flykting och människorättsaktivist som dog av brännskador efter mordbrand i flyktinglägret Kakuma och Rose Mbesa, en 50-årig intersexperson som våldtogs och dödades”.

Mordet på Edwin Chiloba har fått stor internationell uppmärksamhet och bland annat har president Joe Bidens administration fördömt våld mot hbtq-personer. På en presskonferens sa Ned Price, talesperson för utrikesdepartement, att USA är redo att hjälpa till i utredningen.

I ett inlägg på Instagram i november skrev Edwin Chiloba ”Om du ska leva, lämna ett arv, sätt ett märke på världen som inte kan raderas”.