Evenemang

Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt

TISDAG 28–ONSDAG 30 JANUARI, STOCKHOLM

Dramatikern och skådespelerskan Fia Adler Sandblad har spenderat över trettio år på ADAS teater med att lyfta samhällets gömda historier och sätta dem på scen. När hon nu vänder blicken mot sin egen historia hamnar hon mitt i en av vår tids stora frågor: barn som skiljs från sina mödrar. Snart gästspelar hon på Ö2 i Stockholm med Aldrig glömd – en skröna om min mamma i en akt. 

”Jag växte själv upp i en härva av lögner som gjorde mig tyst och ensam. När jag som tonåring bestämde mig för att gå till botten med min historia och träffade andra med liknande bakgrund påbörjades en läkande process. Den pågick intensivt tills jag kunde bekänna och acceptera den trasiga bakgrund som är min men som också på olika sätt gett mig kraft och styrka”.  

2007 deltog Fia i Vanvårdsutredningen inom den sociala barnavården, regeringens utredning om bland annat de många barnen som under 1900-talet placerades på barnhem i Sverige. Efter att ha sett hur många människor som drabbas och de spår det sätter i dem beslöt Fia sig för att lyfta och utforska både barnen och mammornas historia på scen. I skärningspunkten mellan sin privata historia och kvinnohistorien fann hon frågorna som fortfarande är lika aktuella. Vad händer när ett barn och en mor skiljs från varandra? Hur har samhället tänkt och hur tänker ett barn som försöker få klarhet för att kunna förstå sin historia och skapa mening? 

Aldrig Glömd är den fjärde uppsättningen där Fia Adler Sandblad utforskar sin bakgrund som barnhemsbarn. Det började under ett masterarbete på Högskolan för scen och musik, fortsatte med Göteborgs Symfoniker, en föreställning från 11 år om att vara  Söt, tyst och duktig, och senast hundratals föreställningar med succén Jag är ett barnhemsbarn. Det som skiljer Aldrig glömd från de andra är att skådespelaren tillika det övergivna barnet Fia nu ställer frågor och gestaltar för att kunna förstå sin biologiska mamma Mariannes historia. 

”Tystnaden gör oss till offer. Jag ville bort från det genom att som skådespelare ta makten över historien i rummet. Som dramatiker har jag sökt sprickor i arkiven där andra röster än de som finns i  dokumenten får komma fram. Jag ville också få åhörarna att inte bara känna medlidande utan att skakas om och börja ställa frågor kring hur kvinnor och barn behandlats även här i Sverige. Publikresponsen är överväldigande. Den humor och värme som vi tagit fasta på i uppsättningsarbetet gör historien både enklare att ta till sig då vi ställer gamla sanningar på huvudet samtidigt som tragiken snarast djupnar. För att citera några publika röster: ’…spännande, upprörande, hjärtskärande, starkt och kraftfullt”.

OM FIA ADLER SANDBLAD OCH ADAS TEATER
Fia Adler Sandblad är dramatiker, skådespelare och konstnärlig ledare för ADAS teater på Konstepidemin i Göteborg. ADAS är en stark och tongivande röst inom den fria vuxenteatern och arbetar ofta med den historia som inte återfinns i historieböckerna och särskilt de erfarenheter som göms i kvinnors kroppar. Fia har under sina trettio med teatern skapat en arbetsmetod som silar material ur arkiv, fotografier, brev och intervjuer och sen blandar dem med fiktionella aspekter och den fysiska teaterns arbetsmetoder.  Hon har under åren uppmärksammats med en rad priser och utmärkelser bland annat för sin grundforskning inom teaterns rörelsebaserade traditioner som Grotowski, Larsson och Lecoq.

Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt
28-30 JANUARI
Ö2, Stockholm
Biljtter

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.