Ny forskning visar att tid och information är avgörande när kvinnor söker vård efter våldtäkt. Snabb vård, rätt mottagning och personal som är lyhörd lyfts fram som viktiga åtgärder och kan vara helt avgörande i vården efter våldtäkt, enligt en ny studie som tittat på vård efter övergrepp.
I studien har 13 kvinnor som utsatts för våldtäkt intervjuats och 107 kvinnor svarat på en enkätundersökning. Frågorna har handlat om den vård de fick efter att det utsatts för övergreppet.
92 procent av kvinnorna svarade i enkäten att ”det är mycket viktigt att vårdpersonalen bemöter dem med respekt och empati”.
Lisa Rudolfsson är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och har de senaste åren forskat i bland annat bemötande av kvinnor som har utsatts för övergrepp och är forskaren bakom studien.
Till Västra Götalandregionens digitala nyhetskanal (VGRfokus) berättar Rudolfsson att många av kvinnorna var nöjda med den vård de fick.
– För många av dem blir mötet med vården en god erfarenhet, som kan göra det lättare för en del kvinnor att berätta om våldtäkten för sin familj, de känner att de inte är ensamma om det här längre.
Tid och lyhörd personal viktigt för rätt vård
Enligt studien är det grundläggande för kvinnor som söker vård att de får komma in i ett undersökningsrum fort och att undersökningen får ta den tid som behövs.
– Att de inte behöver vänta för länge är jätteviktigt. I min studie finns kvinnor som har sökt vård men gått därifrån när det har tagit för lång tid att få komma in. Då struntar de hellre i att göra en medicinsk undersökning, säger Lisa Rudolfsson till VGRfokus.
Rudolfsson påpekade också att kvinnor som har blivit utsatta upplever kontrollförlust och att ge rätt information efteråt kan bidra till att ge tillbaka en del kontroll.
– Personalen kan säga ”Nu ska vi göra det här, hur vill du att vi gör det: ska jag fråga innan eller ska jag bara göra det snabbt och få det överstökat?” Det är väldigt hjälpsamt. Då känner kvinnorna att ”de ser mig och är måna om att det blir som jag vill ha det”.
Var undersökningen sker har också betydelse
Enligt Rudolfsson märks en skillnad på om vården har getts på en vanlig gynakut eller på den särskilda mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, där väntetiderna är kortare och kvinnorna får sitta i ett eget rum.
– Nu har de byggt om på Sahlgrenska, men förut låg väntrummet i slutet av korridoren. De kvinnor som då anlände med polis upplevde att det blev som en walk on shame, de fick paradera nerför korridoren ihop med polisen. Kvinnorna skulle helst vilja sitta i egna väntrum, kanske mindre sterila rum. Det behövs inget dyrt, kanske bara ett litet krypin med en lite bekvämare fåtölj, säger Lisa Rudolfsson.