Nyheter

Inga lättnader på gatorna i Iran

Gatuliv i Teheran, Iran, tisdag 24 januari 2023.

Irans turism- och kulturarvsminister manar till tolerans. ”En flört med väst”, så kommenterar journalisten Sholeh Irani uttalandet. Hon menar att på gatorna syns inga lättnader.

Efter drygt fyra månader av blodiga protester manade Ezzatollah Zarghami, Irans turism- och kulturarvsminister, till tolerans. En man som ”beter sig strängt” mot kvinnor som inte bär sjal kan ”blunda om han blir upphetsad av att titta på henne”, sade han. Uttalandet kom efter ett regeringsmöte onsdagen den 25 januari, rapporterar TT.

– Trångsynthet existerar dessvärre i landet. Men vi kan inte längre vara hårda mot folket, säger han enligt TT, och syftar på att allt fler iranska kvinnor väljer att inte bära den obligatoriska huvudduken i det offentliga rummet.

Men Sholeh Irani, journalist som följer protesterna i Iran, har läst uttalandet i regimens egna tidningar. Enligt henne nämns inget om de som inte bär huvudsjal, utan det handlar om hur en minoritet av ”trångsynta” – eller ultra-religiösa – reagerar när kvinnor överhuvudtaget syns och hörs.

– I samma tidningar kan man läsa att borgmästaren i storstaden Shiraz varnar kvinnor utan huvudsjal, och att även butiker, affärer, banker straffas när de begår brottet att erbjuda service till kvinnor utan huvudsjal. Liknande uppgifter kommer från många håll just nu, säger hon.

Uttalandet ska alltså inte tolkas som en lättnad av lagen, menar Sholeh Irani.

– Kvinnor fortsätter trotsa regimens försök att åter normalisera hijab-reglerna. Många går ut utan huvudsjal, i en del välbärgade bostadsområden är det inte ovanligt, men lagen om obligatorisk hijab finns kvar och regimen använder sig av alla medel för att återta kontrollen.

Senast i går skrevs det på sociala medier att moralpolisens bilar patrullerar och griper kvinnor på gatorna i storstaden Isfahan, enligt Irani.

– Det handlar om att turism- och kulturarvsministern försöker flörta med väst, men också med investerare och turister från regionen, säger hon och syftar på att protesterna försvagat landets redan svaga turismindustri, som ännu var öppen för närliggande länder.

22-åriga Jina (Mahsa) Aminis död i moralpolisens förvar den 16 september 2022 blev startskottet för den stora protestvågen i Iran. Amini, som var en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps under ett besök i Teheran för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal korrekt.

Artikeln har tidigare publicerats i Tidningen Syre