Startsida - Nyheter

Nyheter

Ny mottagning ska hjälpa patienter med förlossningsskador 

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Förlossningsskador är vanliga. En majoritet av kvinnorna som föder vaginalt i Uppsala drabbas av bristningar. På initiativ av barnmorskorna Stina Liljeberg och Karin Hagberg öppnar Akademiska sjukhuset i Uppsala därför  en bristningsmottagning.

Skador under förlossning är så vanligt att endast 16 procent av de kvinnor som förlöste vaginalt på Akademiska sjukhuset 2021 klarade sig utan någon form av skada, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.  

Nu lanserar Akademiska sjukhuset i staden en mottagning för kvinnor som upplevt problem i underlivet i samband med eller efter förlossningen. Bristningsmottagningen är ett pilotprojekt initierat av två barnmorskor och syftar till att hjälpa kvinnor att få tillgång till bra och adekvat eftervård.

Efter att ha pratat med flera drabbade kvinnor tog barnmorskorna Stina Liljeberg och Karin Hagberg initiativ till att starta mottagningen. 

– Det kan handla om att bekräfta en normal läkningsprocess, eller att se till att de får mer specialiserad hjälp om så behövs, säger Stina Liljeberg till SVT Nyheter Uppsala. 

I mitten av december 2022 publicerade Socialstyrelsen nationella kunskapsstödet ”Graviditet, förlossning och tiden efter”, vilket innehåller 35 rekommendationer och stöd inom totalt 10 olika områden.

Bland annat flera rekommendationer kring hur gravida med risk för förlossningsbristningar bör stödjas, och hur man bör jobba för att omhänderta och följa upp nyförlösta med förlossningsbristningar, exempelvis genom samtal före förlossning och genom flera kontroller efteråt.

– Det ät ungefär hälften av kvinnorna som får den bristning som omfattar muskulatur, vilket har betydelse för bäckenbottenfunktionen. Sen är det runt 2-3 procent som får en allvarligare bristning som också omfattar ändtarmsmuskeln, säger Maria Jonson, läkare.

Bristningsmottagningen på Akademiska sjukhuset får statligt stöd och är en del i Socialstyrelsens arbete för att stärka upp vården för kvinnor före, under och efter förlossning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV