Nyheter

Gymtrakasserier – 100 miljoner visningar på TikTok

Gym Edge Fitness i USA och personliga tränaren Claire Petry.

På TikTok har #GymCreep och #GymWeirdo spridits till över 100 miljoner tittare. Det handlar om två hashtags som uppmärksammar trakasserier mot kvinnor på gym, en företeelse som tycks vara mycket utbredd.

Många av de videor som sprids har spelats in av kvinnor som tränar på gym och visar män som stirrar, gör närmanden eller på andra sett trakasserar kvinnor som tränar.

I kommentarfälten framkommer att många känner igen sig i det de ser i inslagen från gymmiljöerna.

En del kritiska röster har också höjts och menar att männen har filmats utan tillåtelse.

Men Londonbaserade fitnessinfluencern Natalee Barnett håller inte med om det.

– Det handlar inte om att peka ut män, utan mer om att kvinnor ska kunna känna sig säkra och bekväma när de går och tränar, säger hon till BBC.

Hon är 23 år, har tränat på gym i fem år och har själv råkat ut för ett allvarligt fall av sexuella trakasserier på ett gym.

Utbredda trakasserier mot kvinnor på gym

En amerikansk studie från Run Repeat (2021) visade att 56 procent av kvinnorna hade utsatts för trakasserier under träning. En annan undersökning, också den från USA, visade att över 70 procent av de tillfrågade kvinnorna hade upplevt minst en situation av trakasserier på gymmet då de känt sig obehagliga till mods.

Det innebär att kvinnor som försöker få igång sin träning, tränar för att komma över fysisk eller psykisk ohälsa eller går till gymmet för att fokusera på att träna hårt istället måste hålla utkik efter och bekymra sig över vem som befinner sig i omgivningen och vad de gör. Det är svårt att träna och samtidigt försöka undvika att bli stirrad på, förföljd eller inträngd i hörn eller till och med bli kladdad på, vilket kvinnor vittnar om.

– Det får dig att tappa lusten, särskilt med tanke på vad gymmande egentligen handlar om. Du går dit för att fokusera och inte tänka på jobbiga saker, säger Natalee Barnett som själv började gå till gymmet när hon led av en depression och fortsätter gå dit som en slags terapi.

Barnett har en miljon följare och tycker att hon har skyldighet att synliggöra problemet med sexuella trakasserier på gymmen.

Det finns väldigt få gym för enbart kvinnor i Storbritannien och i Sverige och de är relativt små.

– Det handlar om att försöka skapa en tryggare miljö. Gym för endast kvinnor handlar inte om att vara emot män, säger Natalee Barnett till BBC.

Vid en rundfrågning, som BBC har gjort, sade flera gymansvariga att de har nolltolerans för sexuella trakasserier och riktlinjer på plats som tydliggör att den typen av beteende inte är acceptabelt.