Krönika

Flickor behöver få känna att deras kroppar är självklara

Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet.

”Tänk vad ord har makt ändå. Tänk vad kraftfullt det är att flickor får ord för sina könsorgan. Tänk att det kan vara skillnaden mellan att gubbar som begår övergrepp döms och inte.” Annika Hirvonen om snippan som inte fanns i barndomen.

När jag var tio år gammal gick jag till läkaren med urinvägsinfektion. ”Gör det ont i framstjärten när du kissar?” undrade han. Jag var så förvirrad. Framstjärt var inget ord som jag tyckte beskrev någon del av min kropp.
 
Ord om kvinnors kön förvirrade. Det fanns så många olika ord och när jag var liten kändes det mest som att de flesta försökte undvika att använda något av dem över huvud taget. Kanske var det säkrast så, om man inte var säker på att bli förstådd.

” …äntligen skulle bli slut på det obekväma tassandet och svårigheterna att benämna flickors kön.”

Ordet snippa fanns inte när jag var tio år gammal. Snippa introducerades av RFSU för 20 år sedan som ett begrepp som vi alla kunde lära våra barn att flickors könsorgan hette. Det gjorde mig så glad! Jag tänkte att det äntligen skulle bli slut på det obekväma tassandet och svårigheterna att benämna flickors kön. Och visst blir allt så mycket enklare att förstå varandra om man har ord – ord som man är överens om vad de betyder. Här verkar vi ha en liten bit kvar.
 
Min egen dotter har fått ordet snippa av mig. När hon kommit hem från förskolan och pratat om att torka rumpan efter att hon kissat har jag påmint om att det också är viktigt att torka snippan. (Åt rätt håll så att det inte blir urinvägsinfektion.) Men det är uppenbart att inte alla vuxna ännu använder ordet snippa ens i kontakten med små barn. Med samma obesvärade självklarhet som många kan prata med pojkar om snoppar behöver flickor känna att deras kroppar är självklara. De behöver få orden och de behöver få veta hur deras kroppar är skapade även om det inte alltid är så enkelt.

”När börjar flickor och kvinnor dra gränser mellan insidan av sina kön och utsidan?”

När jag försöker beskriva för mitt barn hur hennes kön ser ut och att bebisar föds ur en annan öppning än den som man kissar ifrån tror hon mig inte. Jag kunde lika gärna ha berättat att jultomten bor på månen. Hon har ingen koll på det där med sina inre könsorgan. När börjar flickor och kvinnor dra gränser mellan insidan av sina kön och utsidan? Jag minns inte när jag fick koll på det. Vet flickor ofta det vid tio års ålder? Och vilket ord är vi överens att ge våra små barn för insidan? Jag får erkänna att jag använt snippa för alltihopa…

Det värsta som förälder är rädslan att någon ska skada ens barn. Det är så sunt att så många blir så arga på att personer som begått övergrepp på barn inte blir dömda. Men det är en svindlande insikt att tänka att jag skulle kunna ha försatt mitt eget barn i en situation där en förövare inte skulle dömas till ansvar för att jag bara lärt henne ett ord för hela snippan. Jag hoppas för allt i världen att vi landar i att det inte är så som rättvisan i Sverige ska se ut.
 
Men. Tänk vad ord har makt ändå. Tänk vad kraftfullt det är att flickor får ord för sina könsorgan. Tänk att det kan vara skillnaden mellan att gubbar som begår övergrepp döms och inte.
 
 Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet.