Om en månad, söndagen den 2 april, går finländarna till valurnorna. Högerpartiet Samlingspartiet ligger bäst till i opinionsundersökningarna och högerpopulistiska Sannfinländarna har medvind. Samtidigt har statsminister Sanna Marin från Socialdemokraterna varit 2000-talets mest populära statsminister.
Om en månad avgörs alltså om den sittande koalitionsregeringen, som består av Socialdemokraterna (SDP), Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, får förnyat förtroende eller om det borgerliga blocket blir större.
Sommaren 2021 var Sanna Marin 2000-talets populäraste statsminister i Finland. Och hon hade brett stöd bland alla grupper i samhället. Då sade professorn i statsvetenskap Heikki Paloheimo att det bland annat kunde förklaras med Marins hantering av coronaempidemin.
Hennes parti SDP har också högre siffror i opinionsmätningarna just nu än de hade när de vann valet, vilket är ovanligt. Men det mesta har pekat på att det ändå blir en ny statsminister.
Fram tills idag. En färsk opinionsundersökning från Yle, som presenterades på torsdagen, visar att det är mycket jämnt. Socialdemokratiska SDP som Marin tillhör ligger på 19,9 och liberalkonservativa Samlingspartiet på 20,8.
Medvinden för det högerpopulistiska och invandringsfientliga partiet Sannfinländarna har därmed avtagit något. Partiet ligger på 19 procent, vilket är 2,5 procent upp från förra valet.
– Stödet för Sannfinländarna ökar bland kvinnor och särskilt lockar partiet dem som valde att inte rösta alls i det förra riksdagsvalet, sade Taloustutkimus forskningsdirektör Tuomo Turja till Svenska Yle i samband med en opinionsundersökning 5 januari.
Sedan dess har det även gjorts en mätning bland dem som ska rösta för första gången i vårens riksdagsval av tidningen Helsingin Sanomat. Den visar att 30 procent av förstagångsväljarna skulle ge sitt stöd till just Sannfinländarna.
Stödet för Socialdemokraterna (SDP) har alltså ökat något. Medan det för de andra regeringspartierna De Gröna och Vänsterförbundet är oförändrat. De här tre partierna har tydligt deklarerat att de inte kommer att sitta i regering med Sannfinländarna.
Därför, som opinionsläget ser ut just nu, skulle Samlingspartiets ledare Petteri Orpo, behöva välja mellan en blåröd regering med SDP och en högerregering med Sannfinländarna. Det blir då en fråga om ideologi, enligt Svenska Yles politikreporter, Marianne Sundholm.
”Om regeringen är mera vänstersinnad eller mera högersinnad är alldeles centralt för vilken syn den har på skatter, socialskydd och det Samlingspartiet går till val på, statsskulden. Pengar och vardagsekonomi påverkar i allra högsta grad väljarnas vardag.”, skriver hon i en analys.
– Valrörelsen har hittills fokuserat mycket på statsskulden. Att sköta ekonomin och hålla statsskulden i schack är Samlingspartiets viktigaste budskap, säger Marianne Sundholm.
Det Feministiska partiet deltar också i valet. Det bekräftar partiledaren Emilia Taskinen, för Fempers nyheter.
Partiet är mycket litet och har begränsade möjligheter att få en plats i den finska riksdagen, även om det är det som är målet.
Den nuvarande regeringen består att 19 ministrar, varav 12 är kvinnor. Statsminister Sanna Marin är Finlands tredje kvinnliga statsminister. Den första kvinnan på statsministerposten var Anneli Jäätteenmäki (2003) senare har även Mari Kiviniemi innehaft posten.