Prenumerera

Logga in

Nyheter

Världskulturmuseerna vill återlämna stulna Beninföremål

Världskulturmuseerna vill lämna tillbaka stulna Beninbronser till Nigeria.

Statens museer för världskultur ber regeringen om tillstånd att återlämna 39 Beninföremål till Nigeria. Det är skatter som plundrades i samband  med en brittisk militärattack på det kungliga palatset i Benin 1897.

År 2021 undertecknade Tyskland ett bilateralt avtal om att lämna tillbaka Benin-brons till Benin City från så många som 25 tyska museer. Det satte scenen för andra länder att ta efter.

Nu har turen kommit til Sverige och Världskulturmuseerna som den 22 februari bad om regeringens tillstånd att få återlämna 39 Beninföremål som har sitt ursprung hos edofolket och kungadömet Benin i Nigeria.

De 39 föremål som finns i Sverige idag är en del av tusentals skatter som plundrades från det kungliga palatset i Benin 1897 i en brittisk militärattack, och som mellan åren 1898 och 1908 förvärvades av det Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Genom konsthandlare och den internationella konstmarknaden spreds Beninbronsen mellan så många som 160 museer och institutioner över hela världen. Totalt rör det sig om någonstans mellan 5 000 och 10 000 kulturföremål, varav en majoritet stulna av brittiska kolonisatörer.

Det var först efter att den nigerianska myndigheten National commission of museums and monuments (NCMM) tydligt signalerade att de vill ha tillbaka samtliga Beninbrons, som Statens museer för världskultur valde att be om att få återlämna dem.

Beninföremålen uppskattas vara 600 år gamla och har särskild betydelse för historien om nigerianska konstverk under 1400- och 1700-talen.

Som en del av sitt arbete utreder National commission of museums and monuments var skatterna finns i världen och har ett samarbete med Benin dialogue group – en multilateral internationell samarbetsgrupp som samlar delegater från olika museer.

Ett av målen är att bygga ett museum i Benin City som ska inrymma den mest omfattande utställningen av Beninbronser, Edo museum of west african art beräknas vara färdigbyggt 2025 och är designat av den ghanesisk-brittiske arkitekten David Adjaye 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV