Recension

Jämställd vardag – synliggöra för att lösa

Tillbaka till jämställdhetens grundpelare med Sandra Lindströms lilla rosa. Hur kan vi organisera en långsiktig, hållbar, gemensam vardag? Utan ständiga bråk eller en undergiven och utmattad partner?

Det är en mycket liten bok, Sandra Lindströms Jämställd vardag, kanske 10 x 12 centimeter i ilsket rosa och med titeln skriven i guld. Men låt dig inte luras, här finns inga inlindade floskler eller flåsigt tro-på-dig-själv-som-kvinna-pepp.

Ni som lyssnat på Lindströms föreläsningar om Den ojämställda stressen eller följer henne på sociala medier kommer känna igen er, ni andra har en mycket lärorik och upplysande stund framför er.

Lindström skriver koncist och direkt, tvärtemot de senaste årtiondenas angreppssätt där alla ska inkluderas och känna sig trygga med att de inte kommer känna sig kritiserade.

Det är en gammal feministisk tes att problem måste synliggöras för att kunna lösas. Att säga att män som grupp har mer makt än kvinnor är inte ett påhopp utan fakta.

Lindström använder genomgående just begreppet jämställdhet och hon säger dessutom att heterosexuella relationer är extra problematiska, ur ett jämställdhetsperspektiv. Uppfriskande.

Exemplen är många, såsom det med partnern som säger att den ska komma hem klockan 17, men aldrig gör det, utan är en halvtimme sen, varje dag. Här menar Lindström är det lätt att ffalla i fällan, vad spelar en halvtimme för roll egentligen? Kanske ingen men det är inte heller det som är poängen enligt Lindström, utan problemet är att en part i förhållandet rutinmässigt bryter ett löfte, inte ser sitt eget beteende som ett problem och inte heller är villig att göra något åt det. Och det spelar roll. Händer det något som faktiskt gör det
omöjligt att komma hem den tid ni kommit överens om, ring och säg det, även om det är jobbigt. I annat fall, håll överenskommelsen och kom hem i tid.

Lindström tar ett helhetsgrepp och släpper inte utan drar exemplet ovan vidare, den som bryter överenskommelser bör anstränga sig för att sluta med det. Varför? För att det är ett svek och grundar sig i en ojämn maktrelation.

Sandra Lindström är psykolog och föreläsare och har i nästan 10 år ägnat sig åt framför allt jämställdhetsfrågor. Det märks, hon har både kunskap och erfarenhet, men också förmågan att relatera (o)jämställdheten på pappret, i siffrorna och i statistiken till människors liv.

Utan pardon lyfter hon de känslor som oftast kvinnor uttrycker och sätter dem i relation till den makt de inte vet att de saknar.

Att fyra av fem utmattade är kvinnor är ett samhällsproblem, och fakta. Inget annat. Att vi kan och bör organisera samhället och vår vardag på ett annat
sätt än det nuvarande blir en självklar slutsats. Så gör det då menar Sandra Lindström.

Boken ger ett lättläst intryck mycket tack vare det lilla formatet och Lindströms distinkta hållning rakt igenom. Hon är befriande konkret, upplägget med problemformulering följt av lösningar är bekant, men här är lösningarna inte så mycket förslag som självklara slutsatser.

Varför skulle du inte vilja dra ditt strå till stacken och skapa rättvisa förhållanden med de faktiska människor du lever med? Tja, varför inte?
Läs Jämställd vardag och låna sedan ut den. Den kommer vara till nytta i parrelationer, men också på jobbet, i föreningen och överallt där människor träffar varandra.

Jämställd vardag
Av Sandra Lindström
Eget Förlag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV