Nyheter

Miljontals barn utan skolgång i Tigray

Skolbarn i en parad i Tigray Etiopien, 26 november 2022.

Trots att ett fredsavtal finns på plats i Tigray i Etiopien sedan i november förra året är det fortfarande över två miljoner barn som inte går i skolan, enligt Rädda barnen.

– Den humanitära krisen i Etiopien är en av de värsta i modern tid. Konflikt, hunger och klimatkrisen har tvingat miljontals människor att lämna sina hem vilket har resulterat i att oräkneligt många barn har slutat i skolan, säger Xavier Joubert, Rädda barnens chef i Etiopien, i ett pressmeddelande.

Rädda barnen varnar nu för att även om fredsavtalet med tillhörande vapenvila i stort efterlevs så fortsätter krisen på andra sätt. Ett exempel på detta är att 2,3 miljoner barn i den nordliga Tigrayregionen fortfarande inte går i skolan.

Rädda barnen menar därför att det är av stor vikt att skolbyggnader som har förstörts under konflikten restaureras och att obetalda lärare får lön för sitt arbete.

Enligt organisationen är det totalt 3,5 miljon barn i Etiopien som har avbrutit eller aldrig haft möjlighet att påbörja sin skolgång. Medan en del barn har kunnat återuppta sina studier efter att konflikten avslutats, har majoriteten ännu inte haft den möjligheten.

Hunger som vapen i blodig konflikt

Konflikten mellan Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och den etiopiska regeringen, som rasade med full styrka mellan november 2020 och november 2022, är en av de blodigaste i världen på senare år.

Uppskattningsvis 600 000 civila dog under det två år långa kriget, som startade efter att premiärminister Abiy Ahmed förklarade krig mot TPLF. Trupper från Eritrea och olika miliser från grannregionen Amhara slöt snabbt upp bakom TPLF, men har nu dragit sig tillbaka.

– Hunger användes som ett vapen i kriget, sade Jan Nyssen, professor emeritus i geografi vid universitet i Gent, Belgien, till El Pais i januari.

Majoriteten av de 600 000 döda, 60 procent, svalt ihjäl medan en del har dött till följd av massakrer, bombdåd och brist på läkemedel och sjukvårdsutrustning.

Bristen på mat och förnödenheter skapade stora rubriker under krigets gång och konvojer med nödhjälp hade svårt att nå fram i och med både de pågående striderna och att de stoppades. Det var även mycket svårt för journalister att få tillträde till Tigray för att kunna rapportera om vad som pågick.

Human Rights Watch och Amnesty International sade i en gemensam rapport för snart ett år sedan att tigreaner i regionens västra delar utsatts för ”en skoningslös etnisk rensning”. Flera andra rapporter om krigsbrott har förekommit.