Tjugofyra år tog det för Elisabeth Ohlson att få ställa ut sina bilder i EU-parlamentet. Redan innan vernissagen drog igång kom krav på att verk skulle tas bort. Men arrangörerna vägrade och Ohlsons bilder från utställningen Ecce homo visas nu.
Vid försöket då, liksom nu var det europaparlamentariker från Vänsterpartiet som var initiativtagare. För 24 år sedan Marianne Eriksson och den här gången var det Malin Björk (V) som till slut lyckades få ett ja från EU till att ställa ut Ohlsons verk.
Men redan innan vernissagen började hade högernationalister från framförallt italienska regeringspartiet Lega attackerat utställningen. Till och med Italiens vice premiärminister Matteo Salvini uttalade sig, skriver Vänsterpartiet i EU i ett pressmeddelande.
Den bild som väckt mest uppståndelse är den där Jesus är tillsammans med ett par läderklädda hbtqi-personer. Och en timme innan öppnandet av utställning krävde ansvariga i EU-parlamentet att två andra bilder skulle tas ner. Arrangörerna vägrade dock.
Elisabeth Ohlson själv berättar att hon med sina ofta bibliskt inspirerade bilder vill ge historien tillbaka till världens hbtqi-personer.
– Jag vill göra bilder som jag själv vill se och som jag inte tidigare sett. Vi hbtqi-personer har osynliggjorts och tryckts tillbaka under så många år. Det är uppenbart att EU-parlamentet har ett behov av bilderna, säger Elisabeth Ohlson i ett pressmeddelande.
Kritiken var väntad, och Malin Björk säger att hon också har fått mycket uppskattning för att verken till slut kunde ställas ut.
– Jag tror att konst kan förflytta mönster och ändra människor, så det känns oerhört viktigt att de här verken får ta plats i en institution som EU-parlamentet. De visar en annan bild av religion, kärlek och medmänsklighet, säger hon.
Utställningen har uppmärksammats i flera internationella medier.
– Det klart att jag vet att högernationalisterna och de högerkonservativa i Europa ogillar den här utställningen, men mitt politiska arbete går ut på att arbeta för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, hbtqi-rättigheter och flyktingsolidaritet —och då ingår det att ta fajten med Salvini och andra politiska motståndare, säger Malin Björk.