95 procent av börsbolagens ledningar består av vita personer – i styrelser är siffran 98 procent. Och hudfärg trumfar kompetens bland svenska chefer. Det framgår i stiftelsen Allbrights årliga rapport.
Att ha vit hud tycks vara en merit. I alla fall om man får tro svenska börsbolags urval till ledningsgrupper och styrelser. Efter att stiftelsen Allbright undersökt bilder från bolagen konstaterades att 95 procent av företagsledningarna bestod av personer kodade som vita. Siffran för styrelserna var 98 procent.
”På Allbright förundras vi över att bolagen skriker efter kompetens, samtidigt som de inte vill se kompetensen hos en stor grupp kvalificerade och erfarna människor”, står att läsa i rapporten.
Delar man upp statistiken på kön blir den skeva fördelningen än mer påtaglig. Ickevita kvinnor innehar endast 0,5 procent av ledningsgruppernas stolar. För ickevita män är siffran 5 procent.
När det gäller kvinnor i bolagens företagsledningar överlag syns dock ett framsteg. Idag har 25 procent av bolagen jämställd ledning, vilket definieras som att inget av könen har mindre än 40 procent av platserna. I föregående årsrapport var siffran 19.
Andelen kvinnor i bolagens ledningsgrupper är idag 28 procent.
Allbrightstiftelsens medlemmar har sedan förra rapporten kontaktat vd:ar på de börsbolag som är sämst på jämställdhet. Vd Amanda Lundeteg skriver i rapporten:
”På tok för många vd:ar tycks ha drabbats av dåligt självförtroende. Vi får höra utsagor om att deras bolag ’inte är sexigast i branschen’, ’att kvinnor och minoriteter inte söker sig hit’.”
Hon menar att de då missar att det inte nödvändigtvis är produkten eller tjänsten som utgör lockelsen med rollen, utan vad företaget kan erbjuda i övrigt, och fortsätter:
”Inte sällan vill medarbetare ha flexibla jobb som går att kombinera med hämtningar, lämningar, vab och familjeliv. En flexibel arbetsplats som dessutom visar att de prioriterar grön omställning och social hållbarhet – det är sexigt”.
Allbright
Stiftelsen Allbright är partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande, och arbetar för jämställdhet och mångfald på ledande positioner.