Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ecuador – folket väljer president och avgör Amazonas framtid

En grupp från Waoranifolket deltog i en stödaktion med Yasunifolket inför folkomröstningen om Amazonas och Yasunifolkets framtid på söndag 20 augusti 2023.

På söndag går ecuadorianerna till val i ett samhällsklimat präglat av våld. Förutom att välja president ska medborgarna ta ställning i en nationell folkomröstning till skydd för Amazonas och Yasunifolket och mot oljeutvinning.

Sedan i måndags går en karavan med aktivister och urfolk från Yasunifolket genom landet för att kampanja för ett ”ja” i folkomröstningen på söndag.

Målet är att stoppa oljeutvinning från något som kallas ”block 43-ITT”, ett av de största oljefynden i landet som ligger i ett naturreservat och territorium i Amazonas som tillhör Yasunifolket.

– Vi är här för att inleda en karavan till försvar för freden, livet och naturen, sade urfolksaktivisten Helena Gualinga inför pressen innan avfärden i måndags, rapporterar Primicias.ec.

Med fred avses fred för urfolket och fred för regnskogen Amazonas, där Yasunifolket, som Gualinga tillhör, lever.

I dag finns mycket lidande i området, både för naturen och för människorna, på grund av de negativa konsekvenser som redan pågående utvinning av råolja fått på flera platser i Amazonas.

Det var därför som urfolkskollektivet och miljöaktivisterna Yasunidos tog initiativ till folkomröstningen. Och tack vare att de lyckades samla ihop 757 000 underskrifter kommer folkomröstningen bli verklighet.

Den handlar om att skydda Amazonas och den värdefulla biologiska mångfald som finns där, och därför uppmanas nu folket att delta i folkomröstningen på söndag. Samma dag som ecuadorianerna alltså även ska välja landets nya president.

Zenaida Yasacama, talesperson från urfolksnätverket Conaie. FOTO: privat

Våldet oroar ecuadorianerna

Det råder oro i landet inför valet efter att en av presidentkandidaterna sköts ihjäl under ett valmöte i juli. Och vänsterkandidaten Pedro Briones från kustprovinsen Esmeralda nära gränsen till Colombia sköts ihjäl måndagen 14 augusti.

Ecuador som varit relativt förskonat från utbrett brutalt våld jämfört med flera andra central- och sydamerikanska stater uppmätte de högsta siffrorna någonsin förra året när det kommer till våldsamma mord.

De flesta kan kopplas till den organiserade brottsligheten och narkotikasmuggling, som har ökat under de senaste åren. Särskilt i kustområdena vid gränsen till Colombia är våldet påtagligt och skrämmer befolkningen.

Skriva historia

Helena Gualinga ser dock fram emot söndagens folkomröstningen.
– Ecuadorianerna har härmed chans att skriva historia och lämna ett viktigt avtryck i demokratins och klimatpolitikens historia, menar hon.

Det pågår utvinning av råolja i Amazonas sedan 2013.

– Men nu är det dags att bestämma, att rädda våra liv och visa för världen att det visst går att stoppa, sade Zenaida Yasacama, från urfolksnätverket Conaie, när karavanen skulle avgå i måndags och tillade:

– För tvärtemot vad företagen och regeringen säger, så innebär oljeutvinningen enbart att de som redan är rika blir ännu rikare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV