Recension

Utsatthet skildrad i varje andetag

Del av bokomslag för De döda skriver inga böcker författad av Josefine Wiklund.

Josefine Wiklund lever med autism. I den här självbiografiska skildringen får vi ta del av hennes kamp för att få stöd och vad som händer i skuggan av ett systemfel som gör att vården och myndigheterna inte klarar att hjälpa henne. Yolanda Christoffersson har läst.

När boken “De döda skriver inga böcker” tar form är Josefine Wiklund en arbetande kvinna, gift med två barn. Hon skiljer sig en kort bit in i boken och flyttar till en lägenhet.

Som läsare får vi följa hur hon gång på gång försöker få hjälp – utan några märkbara resultat. Terapi, en fast läkarkontakt och sjukskrivning är några av de stödinsatser som hon kämpar för. Bakom fasaden lever hon med trauma, sedan lång tid tillbaka.

Läsaren får följa med i passagerarsätet och vara åskådare på hennes resa genom fysisk-och psykisk smärta, självmordstankar, terapi, besök på psykakuten, pendling mellan sjukskrivning och arbete samt genom byråkratin bakom.

Olika personer med olika roller finns i hennes liv under resan. Tills de tynar bort i takt med att tiden går. Där finns också katterna, som är hennes enda sällskap. Med tiden orkar hon inte ens umgås med sina barn.

Diagnosen ger nytt livsperspektiv

När hon får diagnosen autism börjar hon få ett nytt perspektiv på tillvaron.

Josefine Wiklund har skrivit en skildring av vad som händer i skuggan av den här tidens systemfel som tycks finnas inom vården och även hos Sveriges myndigheter. Som gör att det är svårt att få hjälp. Rätt hjälp.

Den här självbiografin är skriven på individnivå. Och utsattheten skildras i varje andetag, ur en utsatt persons perspektiv.

Boken handlar om hur det är att söka hjälp från vårdcentralen, psykiatrin och Försäkringskassan – för att nämna några – utan att få något direkt gensvar.

Besvikelse, hopplöshet och en tyst frustration genomsyrar större delen av boken.

Insiktsfullt och lärorikt för professioner

Det är tung läsning och lämpar sig inte för människor som är i samma situation. Dock kan självbiografin vara lärorik för den professionella och den som vill studera effekterna av det systemfelet som finns i dagens samhälle.

Boken ger insikt om vad som kan få människor i allmänhet att må bättre, de med autism i synnerhet.

Det känns som Wiklund med boken vill inge hopp till personer som tänker annorlunda och har andra behov, men också skildra vad som kan hända om hen inte uppmärksammas.

De döda skriver inga böcker
Författare: Josefine Wiklund
Förlag: Books on Demand (2023)

Yolanda Christoffersson är Projektmedarbetare på LYSSNA PÅ OSS!, Demokratipiloterna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV