Evenemang

Konstgruppen Ful till Havremagasinet

FREDAGEN 22 SEPTEMBER, BODEN

Fuls antinationalistiska och turnerande konstprojekt Tal till nationen landar på Havremagasinet och i Boden centrum, och bjuder in till konst i lyktstolpe, bioföreställning och antinationalistisk tårtbjudning.

Tal till nationen är ett konstnärligt arbete som både handlar om och gör konstnärlig frihet och yttrandefrihet i olika offentliga rum. Utställningen centreras kring det nya verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson, som tar avstamp i hens arbete med den skulptur i form av en enorm tunga som också utgör scenen för konstgruppen Fuls omtalade föreställning och körverk Tal till nationen (som Björn Karlsson gjort scenografi och kostym för).

Program
22 sep på gågatan intill Bodensia, Boden.
16:00 – Invigning av skulpturen ”ANTINATIONALISTISK” med invigningstal av konstgruppen Ful.

23 september på Havremagasinet:

13:00 – 16:00
Filmvisning av Tal till nationen. Välkommen till en gemensam hyllning till yttrandefriheten och en kärleksförklaring till det fria ordet.
Konstnärssamtal med Björn Karlsson, som har skapat skulpturen på uppdrag av Ful.
Tårtbjudning och Q&A med Nasim Aghili och Malin Holgersson från Ful.

Ful är en queerfeministisk konstgrupp, som genom en intersektionell förståelse av konsthändelsen gör performances, scenkonst, utställningar, publikationer och curerar samtal och möten. Ful grundades 2008 som en konsttidskrift (vald till Årets kulturtidskrift 2010) och består av konstnärer som arbetar med analys, teori och kunskapsbildning via konst med queerfeministiska idéer och tankar, dekoloniala praktiker och postkolonial estetik som grund. Ful har jobbat i Sverige och internationellt bl a genom uppmärksammade och prisbelönade föreställningar såsom Europa Europa (i samarbete med The Knife) och Mödrars Manifest (i samarbete med Quiquiriquí Coyotas och Paulina Lasa), som båda har turnerat i flera världsdelar och översatts till flera språk. Ful existerar i samarbetet mellan medlemmarna Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg, Rani Nair och alla konstnärer, curators, aktivister, producenter och tänkare som bidrar till och medverkar i våra verk.

Fuls antinationalistiska Tal till nationen är ett tvåårigt konstprojekt som gör och diskuterar konstnärlig frihet. Projektet består utav en föreställning i samarbete med Sara Parkman som hade premiär på Ställbergs gruva augusti 2022 och som nu turnerar som bioföreställning, en poddserie och en utställningsturné som gör och diskuterar konstnärlig frihet. Utställningsturnén görs i samarbete med 4 konsthallar (FOLK i Skärholmen, Blå stället i Angered, Diö Konsthall och Havremagasinet i Boden) runt om i Sverige och Sápmi, på offentligt belägna platser. Det nya verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson, tar avstamp i hens arbete med den skulptur i form av en enorm tunga, som också utgör scenen för föreställningen Tal till nationen (som Björn Karlsson gjort scenografi och kostym för). Det nya skulpturala verket som hängs på lyktstolpar och husfasader blir också en mötesplats för samtal, workshops och poddinspelningar och är utgångspunkten för flera performativa verk av Konstgruppen Ful och inbjudna konstnärer som centrerar frågor kring konstnärlig frihet och yttrandefrihet i sin praktik.
www.fulkonst.se
www.fulstaltillnationen.se

Konstgruppen Ful till Havremagasinet
Havremagasinet länskonsthall Boden
Fredagen 22 september
Kl 18:00

Länk till evenemang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV