Nyheter

Hundratals palestinier döda i attack mot sjukhus

 Skadade palestinier väntar på att få hjälp på al-Shifa-sjukhuset, ett sjukhus som liksom det nu attackerade sjukhuset ligger i Gaza City i norra Gazaremsan.

Flera hundra palestinier har dödats på sjukhuset al-Ahli Baptist i centrala Gaza i en israelisk attack. Det uppger Hamas och Gazas hälsoministerium på tisdagskvällen. Siffran kan också vara betydligt högre. Israel nekar till att man ligger bakom attacken och anklagar Islamiska jihad.

*Artikeln har uppdaterats vid två tillfällen

Bilder på döda barn, döda kroppar bland filtar och sovsäckar. Människor hade tagit skydd på och omkring al-Ahli-sjukhuset i Gaza City. Detta i hopp om att det skulle vara en säkrare plats att befinna sig på under Israels attacker och bombningar av Gazaremsan sedan den 7 oktober.

Olika uppgifter på hur många som har dödas förekommer, rapporterar The Guardian. Siffror om 200–300 döda har uppgetts av Gazas Hamasstyrda hälsoministerium, men dödssiffran har också uppgetts vara 500 döda eller till och med fler. Klart är att hundratals människor har dödats på en plats de trodde skulle vara säker. Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har utlyst tre dagars landssorg.

Fördöms av WHO

Nebal Farsakj från palestinska Röda halvmånen säger till Al Jazeera att många av dem som hade tagit skydd på sjukhuset hade försökt efterleva Israels uppmaning förra veckan om att evakuera söderut, men som inte klarade att ta sig längre:

– Många människor frågar varför antalet [döda] är så högt. Det är för att det här är palestinier som sökte skydd vid sjukhuset. De trodde att de skulle vara säkrare framför sjukhuset. Men så är inte fallet i Gaza, så är inte fallet i Palestina, säger hon från Ramallah på den ockuperade Västbanken.

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus fördömer attacken på sjukhuset på X, tidigare Twitter. ”Tidiga rapporter indikerar hundratals döda och skadade. Vi uppmanar till omedelbart skydd för civila och hälso- och sjukvården och att evakueringsorden dras tillbaka”, skriver han på tisdagskvällen. 

Under tisdagskvällen uppgav den israeliska militärens talesman Daniel Hagari först att han inte kunde svara på om Israel låg bakom attacken eller ej, rapporterar nyhetsbyrån AP. Men kort efter det nekade Israel till att det skulle röra sig om en israelisk attack och menade att det istället rörde sig om en felskjuten raket från Islamiska jihad, något Islamiska jihad nekar till. 

Financial Times har prata med flera personer som blev vittnen till attacken. Tarzi, som bara identifieras med sitt förnamn, bor intill sjukhuset i Gaza City och förklarar för tidningen att explosionen var så stor att vägar bröts sönder på en klinik och på akutavdelningen. Han förklarar att det hänger en lukt av ”ruttnande kroppar och sprängmedel” över området.

– De åt när massakern ägde rum, säger Tarzi och fortsätter:

– Vi samlade ihop barns kroppar och många kroppsdelar. Det är en syn som kommer att finnas med mig i mina tankar om jag så skulle leva tusen år.

En av vakterna vid sjukhuset, Mohamed al-Borno, beskriver attacken som en domedag. Han beskriver hur många familjer som hade sökt skydd vid sjukhusområdet, att han först hörde en hög explosion och något som  smällde ner i marken.

– Vi förstod inte vad som just hade hänt. Det hördes höga skrik och det var en fruktansvärd syn, hundratals kroppar och kroppsdelar utspridda.

Adnan al-Naqa som hade sökt skydd vid sjukhuset med sin familj klarade sig med en hårsmån. De hade lämnat parkeringsplatsen där missilen slog ner för att handla mat:

– Så fort vi var tillbaka skedde explosionen. Jag såg ett enormt eldklot och flammor spreds över hela parkeringsplatsen, säger han till Fincancal Times.

Dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh

Under onsdagen har såväl Hamas uppgifter om att explosionen orsakades av en israelisk attack, liksom Israels att det rör sig om en felskjuten raket från Islamic Jihad granskats av personer som har erfarenhet av att analysera händelseförlopp genom geolokalisering. De granskar information som finns i öppna källor, Open Source Intelligence (OSINT), för att försöka komma fram till vad som är mest sannolikt.

Det var bland annat med de metoderna som flera av varandra oberoende granskningar kom fram till att det var Israel som låg bakom dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh i Jenins flyktingläger i maj 2022. Inledningsvis hävdade den israeliska armén att hon måste ha skjutits av palestinsk milis, men det stod snabbt klart att hon inte varit i deras skottlinje.

Redan tre dagar efter dödsskjutningen kunde den journalistiska grävsajten Bellingcat efter en sammanvägd granskning av tillgängliga uppgifter konstatera att det mesta talade för att hon hade dödats av en israelisk kula. Tio dagar senare kom nyhetsbyrån Associated Press fram till samma slutsats . Ytterligare två dagar senare kom CNN fram till att Shireen Abu Akleh sannolikt medvetet hade skjutits av en israelisk soldat, trots att hon bar skyddsväst tydligt märkt med ”press”.

Israel nekade först, medgav senare

Efter att ha nekat till att vara ansvariga för dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh medgav Israel flera månader senare, i september 2022, att det var ”stor sannolikhet” att hon dödades av en israelisk kula. Detta efter att alltså inledningsvis ha hävdat att det var palestinier som sköt ihjäl den rutinerade journalisten. När Israel nu nekar till att ligga bakom explosionen vid sjukhuset i Gaza är det många som avfärdar det bland annat genom att hänvisa till Abu Aklehs död och Israels agerande i samband med det. Talesmän för den israeliska armén var också otydliga inledningsvis och få kan eller vill ur som helst ta hisraeliska arméuppgifter som sanning. Inte heller kan de båda terrostämplade grupperingarna Hamas eller Islamiska jihads uppgifter tas för sanning.

Där kan just geolokalisering och oberoende granskningar spela stor roll. Det som har diskuterats under dagen är att vad som verkar vara kratern efter nedslagsplatsen är liten och inte särskilt djup, och har skett på en parkeringsplats utanför sjukhuset, intill ett område där många hade tagit sin tillflykt, utanför sjukhuset.

BBC Verify har under onsdagen granskat den information som finns tillgänglig och de säger på onsdagskvällen att det är svårt att dra en säker slutsats eftersom informationen än så länge är ofullständig – det vill säga de kan varken fastställa att projektilen skjutits av Israel eller Islamiska Jihad. Bland annat har man inte kunnat identifiera fragment av den projektil som orsakade så mycket död. Vanligtvis brukar sådana fragment kunna hjälpa till att fastställa vad det är för projektil det rör sig om, något som också kan bidra till att peka ut varifrån den skjutits.

Al Jazeera däremot har dragit slutsatsen att explosionen inte kan ha orsakats från en raket från Islamiska jihad. I sin granskning som publicerades på torsdagen anser de sig kunna etablera en tidslinje, sekund för sekund. Under perioden strax innan sjukhusområdet attackerades vid 19.00 på tisdagskvällen har de identifierat vad de säger är fyra israeliska flygattacker mot Gaza, som riktas mot områden i närheten av sjukhuset. De raketer som avfyrades från Gaza å andra sidan, menar Al Jazeeras digitala undersökningsteam, sköts ner av Israels luftvärnsrobotsystem Iron Dome. Därför har Al Jazeera inte funnit ”några belägg för den israeliska arméns påstående att attacken mot al-Ahli-sjukhuset orsakades av en felskjuten raket”.

B'Tselem: ICC måste utreda

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem betonar att informationskriget mellan Israel, Hamas och Islamiska Jihad skiftar fokus från de många som föll offer för attacken på tisdagskvällen.

Organisationen uppmanar till att Internationella brottmålsdomstolen ICC ska utreda händelsen som oavsett vem som ligger bakom den har krävt hundratals liv. ”Internationella brottmålsdomstolen i Haag är rätt institution för jobbet och det internationella samfundet har makten och ansvaret att kräva det”, skriver organisationen i ett uttalande under onsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV