På lördag bjuder nätverket Linje 17 mot rasism in till ett evenemang för att mobilisera och minnas nazistattacken i Kärrtorp för tio år sedan. Fempers har intervjuat en av arrangörerna om lördagens program
– Vi vill framför allt att arrangemanget hjälper lokalorganiseringen att få fart igen, säger Petri Myllykoski.
Det har gått tio år sedan nazister gick till attack mot en antirasistik manifestation i Kärrtorp i södra Stockholm. Tioårsdagen markeras med ett program som innehåller såväl mat och musik som filmvisning och panelsamtal. Petri Myllykoski är en av flera arrangörer av lördagens evenemang och kommer också att sitta i ett panelsamtal om vad som hände då för tio år sedan.
– Programmet bjuder på musik och mat, en muntlig rekonstruktion av händelserna på torget med vittnesmål, en fotoutställning på Turteatern, filmvisning, panelsamtal med företrädare för lokala organisationer och antifascistiska grupper, och fika, säger Petri Myllykoski.
Antirasistisk manifestation attackerades
Bakom arrangemanget står nätverket Linje 17 mot rasism, ett nätverk som också hade arrangerat den antirasistiska manifestationen i december 2013 när nazisterna gick till attack, liksom en stor antirasistisk demonstration mot nazism på Kärrtorps IP veckan efter attacken.
– Vi var cirka 500 på torget i Kärrtorp när cirka 30 nazister attackerade demonstrationen med flaskor och stenar, säger Petri Myllykoski och fortsätter:
– Vi lyckades att försvara oss och mota bort nazisterna upp i Nackareservatet.
”Hoppas många ungdomar kommer”
Sedan dess har årsdagen uppmärksammats både ett år efter attacken och fem år efter attacken. Linje 17 och flera andra aktörer står bakom årets evenemang.
– Linje 17 är ett paraplynamn för all organisering för solidaritet på vår tunnelbanelinje, säger Petri Myllykoski som förklarar hur alla aktörer bakom programmet har organiserat sig:
– Vi ses i många andra sammanhang, som ni ser är Cyklopen och Kafé 44 med och vi diskuterar detta ständigt så ett event var givet för oss att sno ihop.
Vad kan vi förvänta oss av evenemanget?
– Programmet bjuder på musik och mat, en muntlig rekonstruktion av händelserna på torget med vittnesmål, en fotoutställning på Turteatern, filmvisning, panelsamtal med företrädare för lokala organisationer och antifascistiska grupper, och fika.
– Vi vill framför allt att arrangemanget hjälper lokalorganiseringen att få fart igen, vi är taggade. Vi hoppas att många ungdomar kommer!
Det är mycket fascistiska vindar som drar över oss nationellt, så även internationellt, kommer ni att uppmärksamma det?
– Ja, antifascism finns inte på den parlamentariska agendan direkt, men vi finns, och det är viktigt att manifestera att det är genom våra rötter som vi kopplas samman och står pall, säger Petri Myllykoski.