Prenumerera

Logga in

Evenemang

Späckat program på Österlens fredsfestival 2023

FREDAG 4-6 AUGUSTI, SIMRISHAMN

DAG 1 Fredagen den 4 augusti
10.00 SAMLING på Korsavads parkering FÖR MANIFESTATION med banderoller, flaggor, flyers, musik, fest, särskild trudelutt/tal när vi passerar Torget och sedan kort men inbjudande invigningstal på Hamnplan
11.00 Välkomna till tältet, kör, sång, musik och genomgång av upplägg och alla in- och utgångar, fikarum, bokbord, m.m. Presentation av program och presentation av organisationer som har inf/bok-bord,
12.00 Ingeborg Breines, fredsaktivist, tidigare direktör i UNESCO och president i Det Internasjonale Fredsbyrået. ”Fredskultur, utopi eller sikkerhetspolitisk alternativ?”
12.40 Fredsrörelsen 2023 – vilka är vi, vad vill vi, hur arbetar vi? Nordiska gäster medverkar i ett scensamtal med spaning framåt. Bl.a. om demokratins utveckling i militarismens tidevarv. Thomas Wallgren, professor i Filosofi, aktiv nej till Nato, fredsaktivist, ledamot i fullmäktige i Helsingfors för Socialdemokraterna och miljöaktivist, Ellie Civjat, doktor i elektronik på Linnéuniversitetet och medlem i Jordens Vänner, Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet, debattör och författare. Samtalsledare.
13.30 Paus för bensträckare
14.00 Pierre Schori, Från ett kallt krig till ett annat? Om kampen för fred och social rättvisa i Sverige – och USA. Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk minister,och FN-ambassadör talar om militariseringen av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiken. Han menar att Sverige i flera avgörande beslut, i realiteten utan debatt, steg för steg, drivits in i Nato och kommer att ställa frågan vad vi nu ska göra av vår vrede och förtvivlan. Schori drar även paralleller mellan den långa kampen för fred och social rättvisa i Sverige och USA utifrån sin nyskrivna bok Slummen får sin hämnd , som handlar om svenskättlingen Carl Sandburg som blev den förste ombudsmannen i den växande socialdemokratiska arbetarrörelsen. Samtal och tid för boksignering.
15.00 Paus för bensträckare
15.15 Samtal om kulturens roll, kulturen som verktyg och behovet av ”inre omställning” . Medverkande bl.a. Beatrice Järås, skådespelare och musikalartist, Therese Uddenfeldt, journalist med en bakgrund på SR:s och SVT:s kulturredaktion och Frans Libertson, doktorand inom industriell miljöekonomi vid Lunds Universtitet. Samtalsledare.
16.00 Paus, fika, mingel
16.30 Sverker Sörlin – Moralen i Antropocen: Klimatrisen, demokratin och vår existentiella belägenhet. Sverker Sörlin författare och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan. Omtyckt radioröst, sommarpratare 2022, opinionsbildare och kulturskribent främst Dagens Nyheter. Har skrivit i en lång rad genrer, främst inom området idéhistoria, men också självbiografiskt i böcker om så vitt skilda ämnen som längdskidåkning, bildning och sjukdom. Böcker på senare år: Antropocen (pocket 2018), Till bildningens försvar (pocket 2021), Kris! (2020, med förord av Antje Jackelén), Framtidslandet (2023). Föredrag, frågor, bokförsäljning och signering. I samarbete med Folkuniversitetet och med stöd av Folkuniversitetsföreningen
17.30 Paus för mingel och bokförsäljning/signering
18.30 Kemal Gürgü, skådespelare, kurdiska teaterns grundare och ordförande i Artister för Fred,
19.00 Jan Hammarlund, trubadur. Jan Hammarlund har ända sedan debuten 1972 kombinerat sitt engagemang för nedrustning, jämlikhet, solidaritet med musiken. Till hans mest kända sånger hör Jag vill leva i Europa, Ville, Hem från Afghanistan, Jerusalem och Röda linjen.
Fler artister kan tillkomma

DAG 2 Lördagen den 5 augusti
10.00 Hur bygger och värnar vi fred?
David Bennett, småbrukare, omställare och författare berättar om matvärn och andra lokala grupper i rörelser som bygger fred genom tillit och självorganisering.
11.00 Spaning: Vart är vi på väg? Är freden fredlös? Vem får säga vad och varför? Frida Stranne, forskare och författare, doktor i freds- och utvecklingsforskning, lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och forskare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier i Uppsala. Har just kommit ut med boken ”Militariseringen av världspolitiken och illusionen om den amerikanska freden” om den politiska utvecklingen i USA och paralleller med den i Europa och Sverige. Föredrag, frågor, bokförsäljning och signering. I samarbete med Folkuniversitetet och med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
12.00 Paus för mat, fika, samtal, mingel, m.m.mm.
13.00 Spaning: Hur härlig är jorden? Författaren och poeten Mats Söderlund om hur klimatnödläget ser ut i verkligheten och om att sluta fred med planeten. Vandringar i sorg och hopp, på Österlen, i Svenska fjäll och i världen. Den nyutkomna boken ”Härlig är jorden. Om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat” är en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och samtidigt en engagerande plädering för allt det vi ännu inte förlorat. Diktsamlingen ”Eskatos, tystnaden tillhör inte oss” är en poetisk sorgesång över en snart förlorad värld. Ett ilsket och samtidigt uppgivet angrepp på oss alla skyldiga och drabbade. I samarbete med Folkuniversitetet och med stöd av Folkuniversitetsföreningen
14.30 Spaning: Vart är vi på väg? Sven Erik Liedman, författare och idé-historiker, om den politiska utvecklingen i Sverige och Europa. Föredrag och frågor.
15.45 Elin och Daniel, Folksångerskan Elin Lyth och låtskrivande musikern Daniel Östersjö låter stämsång, gitarrkomp och gripande berättelser ta plats i egna och andras tonsättningar.
16.15 Spaning: En ekonomi inom de planetära gränserna – när, var, hur? Sasja Beslik, internationell hållbarhetsekonom om lokala och globala konsekvenser och möjligheter? Föredrag och frågor.
17.00 Paus, fika, mingel, m.m.mm.
18.00 Emil Jensen, Musik, poesi och komik om biologisk mångfald, hållbarhet och fred. Med Anna Dager på cello och Hanna Ekström på fiol. Med sina hyllade Sommarprat, Vinterprat och Tankar för dagen i Sveriges Radio, har Emil senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela landet, på allt ifrån Dramaten till Way out west, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr.
Emils liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre.
19.00 Paus, fika, mingel, m.m.mm.
19.30 Majken Tajken – ett band som mixar reggae, hiphop, funk och Balkan i en salig blandning och kombinationen gör det praktiskt taget omöjligt att stå still. Tighta svängiga beats och sköna blås är deras signum, Malmö/Österlen är deras rötter vilket hörs i deras musik med inspirationskällor som Peps och Timbuktu.

Evenemang 4 till 6 augusti i Simrishamn på Österlen anordnat av Österlens fredsfestival.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV