Nyheter

Tantparkour och menstrosa nykomlingar under 2023

Balansgång är en komponent som kan ingå i ett träningspass med tantparkour, ett ord som också har tagit sig in på 2023 års nyordslista.

Drygt 30 ord finns på nyordslistan för 2023. Listan som tas fram Språkrådet tillsammans med Språktidningen innehåller i år bland annat orden tantparkour, menstrosa och känslighetsläsare. Orden ska till exempel vara benämningar på nya fenomen eller avspegla samhällsutvecklingen, och ha en ”viss spridning i språkbruket”.

Under 2020 och 2021 fanns många ord kopplade till covid-19-pandemin på nyordslistorna, under 2022 fanns flera ord som hade koppling till Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina, inflationen och energikrisen. I år har ord som kopplas till de kriminella gängen tagit steget från slang till tidningssidor, som ordet ”klivare”, det vill säga en person som begår brott på uppdrag av andra i ett kriminellt nätverk. Det ordet har nu också tagit sig in på nyordslistan. Enligt språkvårdaren Ola Karlsson är nyordslistorna ”en kulturskatt” eftersom de säger något om samhället under just den tidsperiod de gäller.

Tantparkour är som det låter, parkour utformat och oftast utövat av tanter, och finns med bland över 30 andra nyord på 2023 års nyordslista. Parkour är en form av träning som går ut på att utövaren genom smidighet och akrobatik tar sig över hinder – där hinder blir en möjlighet för träning. Tantparkour är detsamma men hindren är lägre och kräver därför både betydligt mindre smidighet och akrobatik av sina utövare. Skaparen av begreppet, och träningsformen, är enligt Sveriges Radio Maria Ringsén från Dannike, i närheten av Borås. Det handlar om balans och rörlighet och metoden plockades snart upp av fler på sociala medier.

– Jag märkte att jag inte vågade så mycket längre. Att jag inte längre litade på min kropps förmåga. Vågade inte hoppa över en bäck eller kliva ner från något högt. Det blir begränsande och jag ville göra något åt det. I perioder har jag gått på gym eller simmat, men det blir inte alltid av. Det här är en lekfull form att träna utan att man ens tänker på det, säger Maria Ringsén i en artikel i Senioren i juni 2023.

Menstrosa och vild gravditet

Ett annat nyord för 2023 är menstrosan. Menstrosan kommer i olika former och klarar av olika typer av blödningar – lätta, medel och stora – genom olika tjocklek i grenen av trosan. Syftet är att ersätta andra mensskydd som bindor, tampong och menskopp – trosan kan användas i upp till tolv timmar. Materialet är absorberande och tillverkarna utlovar en torr känsla hela dagen eller natten. Efter användning tvättas den och används på nytt.

För att klara hela mensen rekommenderas användare att köpa omkring fem menstrosor, beroende på hur lång mensen är, för att de ska räcka mellan tvättarna. Menstrosan beskrivs som en vara som är snäll både mot användare och miljö. Men de kan kosta från ett par hundralappar till över 500 kronor vilket kan vara för dyrt för många att använda, inte minst då många flickor, kvinnor och vissa transpersoner världen över har svårt att köpa bindor eller tamponger, och lider av så kallad mensfattigdom.

Ett annat ord, eller snarare begrepp, i nyordslistan är vild graviditet. Det påminner om begreppet vild simning som diskuterades för några år sedan som i princip innebär att simma ute i naturen. En vild graviditet innebär att den gravida inte har någon som helst kontakt med vården, och inte går på några mödravårdskontroller. Ofta avslutas den vilda graviditeten med en vild förlossning, utan kontakt med vården och utan vare sig sjukvårdspersonal eller att en barnmorska är närvarande.

Ytterligare ett nytt ord på listan är känslighetsläsare – en person som har som uppgift att exempelvis granska texter för att ta bort potentiellt stötande innehåll. Känslighetsläsare, eller sensitivity reader som det kallas på engelska, blev ett uppmärksammat begrepp under våren 2023 när material från bland annat Roald Dahls böcker hade raderats på uppdrag förlaget Puffin.

”Stötande referenser kopplat till genus och ras” skulle inte bara tas bort, utan tillägg gjordes bland annat i Dahls bok Häxorna, som länge har kritiserats för att innehålla antisemitiska stereotyper, likväl som Roald Dahl själv under sitt liv ofta gav uttryck för antisemitism, något hans efterlevande 2020 offentligt bad om ursäkt för.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV