Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU-parlamentet: Förbjud sexköp av traffickingoffer

Malin Björk (V) är EU-parlamentets huvudförhandlare för ändringen av EU:s direktiv mot trafficking som bland annat innebär att den som köper sex av en person som har utsatts för människohandel ska kriminaliseras.

EU-parlamentet har röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda sexköp av traffickingoffer i alla EU-länder, med röstsiffrorna 69 för och 22 emot. Nu väntar förhandlingar med medlemsländerna i Europeiska rådet.

På torsdagsförmiddagen röstades ett nytt lagförslag igenom i EU-parlamentet som syftar till uppdatera unionens direktiv mot trafficking från 2011 på flera områden. Malin Björk (V) som är EU-parlamentets huvudförhandlare för ändringen av EU:s direktiv mot trafficking sade inför omröstningen att hon är stolt över de kompromisser som man har kommit fram till:

– Det handlar om säkerheten och skyddet för offer, att stärka det i direktivet från 2011, sade hon i utskottet, och förklarade att förändringen innebär en kriminalisering av sexköpare som köper tjänster från traffickingoffer:

– Det ger också större uppmärksamhet till situationen för offer för trafficking vad gäller migration och de som söker skydd, fortsatte hon.

I ett pressmeddelande förklarar Malin Björk att förhandlingarna periodvis har varit tuffa, med motstånd från framför allt Nederländerna och Tyskland. Motstånd har också kommit från den gröna och den liberala gruppen i parlamentet. I de grupperna har synen på sexköp av traffickingoffer under förhandlingarna varit delade, menar Malin Björk.

– Det var lite förvånande att motståndet mot min linje var så starkt inte bara i extremhögergrupperna utan även bland liberaler och gröna ledamöter. Men jag är såklart glad att vi fick en ett visst stöd också av av dem till slut, säger Malin Björk i pressmeddelandet.

Inför de förhandlingar med medlemsländerna i Europeiska rådet som nu väntar uppmanar hon Sveriges regering att inta en tydlig linje:

– Där förväntar jag mig att den svenska regeringen tar fajten mot de regeringar som håller prostitutionsindustrin och därmed också stora delar av människohandeln under armarna, säger Malin Björk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV