Nyheter

Rysk feminist död i Turkiet – pojkvän gripen

Den ryska feministen Anastasia Jemeljanova uppges vara mördad enligt uppgift från hennes vän Anastasia Polozkova.

Den ryska feministen och antimilitaristen Anastasia Jemeljanova har hittats död i den turkiska staden Erzurum. Det rapporterar hennes vän Anastasia Polozkova som också uppger att Jemeljanovas pojkvän har gripits av turkisk polis.

Anastasia Jemeljanova som ursprungligen var från den sibiriska staden Novosibirsk flyttade till Turkiet förra året och det var där hon ska ha hittats död i helgen. Hennes vän Anastasia Polozkova säger att turkisk polis har gripit Jemeljanovas pojkvän. Även den turkiska nyhetsbyrån Bianet rapporterar om fallet. Enligt advokaten Begüm Osma som jobbar för organisationen the First Children and Women Association, har nio personer hörts som vittnen. En åklagare i Erzurum har infört yppandeförbud kring fallet under utredningens gång. Osma berättar att hon har träffat åklagare och polis i Erzurum och att det ännu inte är klarlagt huruvida Jemeljanova mördades eller dog av en olyckshändelse. Hon betonar att hennes organisation kommer att fortsätta kräva svar och håll sitt löfte till Jemeljanovas mamma och vänner att söka klarhet i hennes död.

Jemeljanova var känd för sitt arbete för kvinnors rättigheter och mot våld i nära relation, hon var också en kritiker av Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty. Det var på grund av sina protester mot Rysslands krig som hon flyttade till Turkiet uppger en av hennes aktivistvänner på Instagram, enligt al-Monitor. Sajten hänvisar till en annan Instagramanvändare som sörjer Anastasia Jemeljanovas död: ”Hon var en modig feminist och konstnär som gav sitt liv till att bekämpa våld, sträva efter jämställdhet och social rättvisa”, skriver kontot too.siberi på Instagram och fortsätter: ”Mordet på henne är inget specialfall utan en manifestation av ett systematiskt genusbaserat våld, som är normaliserat i en patriarkal värld”, skriver hen, rapporterar al-Monitor. al-Monitor har sökt turkiska myndigheter och polis i staden Erzurum som inte ville kommentera uppgifterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV