Startsida - Nyheter

Nyheter

Saudiarabien ser ut att bli värd för herrfotbolls-VM

Saudiarabien är det enda land som har ansökt om herrarnas fotbolls-vm 2034.

På tisdagseftermiddagen löpte tiden för att ansöka om värdskapet för herrfotbolls-VM 2034 ut. Fifa har bekräftat att det enda landet att lämna in en ansökan är Saudiarabien, detta efter en förkortad ansökningstid. Fifa kritiseras nu på nytt för att inte ta hänsyn till ett lands brott mot mänskliga rättigheter i valet av värd för sina turneringar.

Det ser ut som att det blir Saudiarabien som kommer att stå värd för fotbolls-VM för herrar 2034, något som väcker stor kritik. Det har gått ett knappt år sedan herrfotbolls-VM 2022 gick av stapeln i Qatar, och fokus riktades mot landets många människorättsbrott både innan, under och efter VM.

Bland annat har de dåliga villkoren för landets många migrantarbetare – som exempelvis har byggt arenor, eller jobbat på hotell under VM – kritiserats. Dessutom lyftes kvinnors och flickors bristande rättigheter i landet. Amnesty International kritiserar Fifa för att man inte innan ansökningsprocessen öppnas betonar vikten av ett värdland för VM måste leva upp till grundläggande mänskliga rättigheter:

– Den bästa chansen för Fifa att få till stånd bindande garantier för att skydda arbetares rättigheter, försäkra yttrandefrihet och förhindra diskriminering kopplat till VM är under urvalsprocessen – inte efter att värdarna har bekräftats och förberedelser inför turneringen har inletts. Åtaganden om mänskliga rättigheter måste man komma överens om med potentiella värdar innan det slutliga beslutet om vem som ska arrangera turneringar har tagits, säger Steve Cockburn, Amnesty Internationals avdelningschef för ekonomi och social rättvisa, på organisationens hemsida.

Enligt flera människorättsorganisationer har Saudiarabien sedan flera år tillbaka en strategi om att använda internationella sportevenemang för att förbättra landets rykte som har solkats av behandlingen av kvinnorätts- och människorättsförsvarare. Samtidigt som flera kvinnorättsaktivister satt fängslade för att de hade krävt rätten att själva köra bil, anordnade landet Dakarrallyt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV