Startsida - Nyheter

Nyheter

Misstänkta sexualbrott tystades ner inom Försvarsmakten

Försvarsmakten polisanmälde inte misstänkta sexualbrott.

Misstänka sexualbrott som kvinnor larmat om inom Försvarsmakten har inte polisanmälts. Det visar en granskning som Dagens nyheter har gjort. Istället har myndigheten upprättat disciplinärenden för att utreda händelserna internt.

DN har gått igenom personalärenden inom Försvarsmakten, i vilka kvinnor beskriver hur de utsatts för övergrepp. Undersökningen, som täcker åren 2017 till 2022, omfattar 21 fall. Två av dem har avgjorts i rätten.

I ett fall som utretts internt är påföljden sju dagars löneavdrag för en man, som har följt efter en kvinna in på toaletten, tjatat om sex och dessutom blottat sig.

Männen jobbar kvar

Hade fallen istället polisanmälts skulle de ha kunnat tas upp i en rättegång med eventuellt fällande dom och en notering i polisens belastningsregister som resultat. Genom internutredningarna kom männen inom Försvarsmakten undan utan skadestånd eller ny säkerhetsprövning. De riskerade inte heller omplacering eller att förlora jobbet.

Flera av männen arbetar därför kvar inom Försvarsmakten.

Enligt DN, beskrivs männens beteende ha pågått i flera år. Kvinnor som känt sig utsatta har bytt arbetsplats.

DN frågade chefen vid Militärpolisen, Rikard Bengtsson, hur han bedömde fallen som granskats. Hans svar blev att 15 av anmälningarna kunde utgöra misstänkta brott, därefter gjorde han flera anmälningar till polisen.

– Militärpolisen har polisanmält sammanlagt åtta fall, sex gällande sexuellt ofredande och två gällande ofredande, säger han till DN.

Preskriptionstiden på fem respektive två år har löpt ut i de övriga fallen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV