Prenumerera

Logga in

Krönika

När julledigheten förvandlas till en mardröm

Carina Ohlsson (S), Europaparlamentariker.

Under jullovet anmäldes 35 misshandelsbrott som rörde män som misshandlat en kvinna som står dem nära. Mäns våld mot kvinnor är ett av vår tids största samhällsproblem. Politikerna måste göra sitt och vi alla måste våga säga ifrån och vara obekväma i det förebyggande arbetet, skriver Europaparlamentariker Carina Ohlsson (S).

Hoppas julledigheten varit bra! God fortsättning! Hur har du spenderat din jul- och nyårsledighet? Hälsningarna från nära och kära löper om varandra och diskussionerna runt fikabordet om hur ledigheten spenderats är många.

Det är fullt förståeligt, klart man är intresserad huruvida ens kollegor haft en bra tid de dagar man varit ifrån varandra. Vi vet dock att minst 38 kvinnor i Sverige haft en mardrömsliknande jul.

Jag spenderade den 23 december som så många andra svenskar framför bingolotto med min närmsta familj. Vi hoppades på vinst, delade på en chokladkartong och hade en mysig stund tillsammans.

Samma dag hittas en 25-årig kvinna död i en bostad, en man grips som misstänkt. En man i Anderstorp och en annan man i Örnsköldsvik grips med misstanke om att ha misshandlat kvinnan de bor tillsammans med.

Julafton spenderade jag hemma hos min son och hans familj. Vi åt julmat, kollade på Kalle Anka och Astrid Lindgren för att sedan dela julklappar. Samma dag grips en man i Härnösand, misstänkt för misshandel mot kvinnan han har en relation med.

Under jullovet anmäldes 35 misshandelsbrott som rörde män som misshandlat en kvinna som står dem nära.

Nyår spenderades med min syster där jag bjöds på god mat, pratade om året som gått och gick och kolla på lasershowen på Lidköpings torg. Under nyårsdygnet grips män i Linköping, Stockholm och Motala för misshandel på kvinnorna de har relationer med. En fjärde man grips i Solna för mordförsök på en kvinna. Där det dessutom finns historiska uppgifter om att kvinnan utsatts för flera brott av mannen tidigare.

Under jullovet (mellan den 23 december och 7 januari) anmäldes 35 misshandelsbrott som rörde män som misshandlat en kvinna som står dem nära. Dessutom har tre kvinnor mördats, där det i samtliga fall är en närstående man som nu är misstänkt. (Detta enligt uppgifter från polisen, något som också Veckorevyn var snabba med att sammanställa och uppmärksamma). Då ska vi ha med oss att vi sedan tidigare vet att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig tros nå en polisanmälan.

Julens ledighet borde vara något att se fram emot för alla, något du vill dela med dig av med dina kollegor när du åter är tillbaka på jobbet. Verkligheten ser dock inte ut så. Idag har var fjärde svensk kvinna upplevt våld från en man hon har eller har haft en relation med. Att gå på julledigt kan också vara förknippat med rädsla, oro och ångest om du vet att du kommer få spendera mer tid med mannen som slår dig.

Sedan tidigare vet att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig tros nå en polisanmälan.

Det är oacceptabelt att Sverige, som brukar beskrivas som ett av världens mest jämställda länder, fortfarande kan klassa våld mot kvinnor som ett av våra största samhällsproblem. Varje vecka mördas 50 kvinnor i Europa av en man hon har eller har haft en relation med. Det är skrämmande höga siffror som borde få varenda en av oss att reagera och agera. Förra året anmäldes 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor i Sverige (varpå 72% av våldtäkterna begåtts av en man som har någon form av relation med kvinnan). Det är cirka en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om.

Vi Socialdemokrater kämpar för att stärka kvinnors rättigheter i Europa. Under den här mandatperioden har vi jobbat aktivt för att Europaparlamentet på olika sätt ska ta ställning mot våldet. För att få stopp på mäns våld mot kvinnor måste jämställdhet upp på den politiska dagordningen. Men mer behöver göras.

Det räcker dock inte med åtgärder på EU-nivå för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Frågan behöver upp på dagordningen hos regeringen och i kommunhuset. Samtidigt har vi också alla ett ansvar för att förebygga våldet. En man som slår en kvinna vaknar inte bara upp en dag och tänker att han ska misshandla en kvinna. Det handlar om ett ständigt kvinnoförtryck som
visar sig genom osunda normer och attityder. Attityder som normaliserar våld och en vidrig kvinnosyn.

Jag lovar er att fortsatt göra allt jag kan som politiker och som medmänniska för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Samtidigt behöver vi alla lova varandra att vara den som säger ifrån. Det är inte genom att vara bekväma runt middagsbordet, i fikarummet eller på bussen som vi förebygger mäns våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor är ett av vår tids största samhällsproblem. Det krävs krafttag på så många nivåer, men det är krafttag som vi måste ta.

Carina Ohlsson (S), Europaparlamentariker 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV