Recension

Skapande och vemod blandas i film om Sara Parkman

Sara Parkman står framåtlutad med hörlurar och tungan ute

På onsdag har filmen Som vi har älskat om Sara Parkmans liv premiär. Det är en fin film om konstnärligt skapande och om hur tungt det kan vara att leva ibland. 

Sara Parkman är prästdottern från Västernorrland som revolutionerat folkmusiken och vunnit mångas hjärtan. I Gustav Ågerstrands dokumentär Som vi har älskat får vi följa Sara Parkman från turnéerna med genombrottsplattan Vesper fram till skapandet av ett nytt album. 

Det är en härlig blandning av kreativitet, känslor, kärlek – eller avsaknad av kärlek – och konst som blandas med familjesamtal om att bära ett vemod, vakna med ett tryck över bröstet till en ny dag och det stora steget i att faktiskt våga älska någon.

Dokumentären ger en inblick i skapandeprocessen i Sara Parkmans musikaliska liv som känns genuin. Om hur texter växer fram tillsammans med musiken och i samarbete med den musikaliska ständiga följeslagaren Hampus Norén, tonsättare och musiker.

Genom familjearkivbilder får vi se hur fiolen tidigt blev hennes instrument och sedan var med henne under uppväxten. Och hur stor plats musiken upptog under de åren och fortsatt göra ända tills nu. 

Sara Parkman är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på folkmusikinstitutitionen, vid Malungs Folkhögskola och vid Musikkonservatoriet i Falun.

Kärleken till fiolspelandet blir så underbart tydligt i en intensiv spontanspelning tillsammans med en grupp skickliga fiolspelare på festivalen i Malungs folkmusikfestival.

Musiken har upptagit alla delar av Sara Parkmas liv så till den grad att det inte riktigt har funnits plats för att bli kär, fullt ut leva ut den känslan och kanske ge sig in i en relation. Känslor som istället tryckts tillbaka. Och som Parkman i dokumentären pratar om, med sina föräldrar, med sin farfar och sin musikaliska följeslagare under processen med att ta fram en ny skiva om just kärlek.

Sara Parkman tillsammans med ett gäng andra fiolspelar på Malungs folkmusikfestival Foto: Pressbild

Vi får se Sara Parkman uppträda tillsammans med sitt band på flera scener och i olika sammanhang. Hur de gör succé. Något som hon i filmen uttrycker känns väldigt ovant från att hänga i mer – för folkmusiken vanliga – sammanhang.

Hennes röst är fascinerande, omedelbar och svår att värja sig mot. Hennes texter har genom åren berört kristna teman blandat med politik och queera inslag. I filmen breddar hon alltså tematiken med att omfamna kärleken.

Titel: Som vi älskade – en film om Sara Parkman Regi: Gustav Ågerstrand Distribution av Folkets bio. Premiär 27 mars.