Nyheter

Samkönade äktenskap inom räckhåll i Thailand

två kvinnor kysser varandra med ett regnbågsplakat i förgrunden.


Thailands underhus röstade på onsdagen med förkrossande majoritet för ett lagförslag om att tillåta samkönade äktenskap. Förslaget röstades igenom med 339 röster för och bara 10 emot. Nu ska även senaten ta ställning till lagförslaget. 
– Det är ett enormt steg för vårt land, säger hbtq-aktivisten Mookdapa Yangyuenpradorn till AFP.

Innan lagen kan träda i kraft ska också senaten rösta igenom förslaget, och därpå ska Thailands kung Maha Vajiralongkor, Rama X, stödja det. Men det stora stödet i underhuset firas som en stor framgång av människorättsaktivister i landet, liksom av politiker:

– I dag har samhället bevisat för oss att det bryr sig om hbtq-rättigheter, säger parlamentarikern Tunyawaj Kamolwongwat från det progressiva partiet Move Forward Party till AFP, och fortsätter: 

– Nu har vi äntligen samma rättigheter som andra.

Thailand är i och med omröstningen i underhuset på god väg att bli det första landet i Sydostasien att erkänna samkönade äktenskap. I hela Asien är det bara Taiwan och Nepal som i dag erkänner samkönade äktenskap. Nyligen tog Japan ett steg i samma riktning efter flera domslut som anser att den nuvarande lagen som förbjuder samkönade äktenskap är grundlagsvidrig. Och i Indien har landets högsta domstol skickat tillbaka fråga för parlamentet att besluta om i oktober i år.

Könsneutrala termer och rätt att adoptera

För samkönade par i Thailand kommer den nya lagen också att innebära att de har rätt att ärva varandra, att kunna adoptera barn, samt att äktenskapslagen kommer att ändras till könsneutrala termer. 

Människorättsorganisationen Fortify Rights uppmanade parlamentet inför onsdagens omröstning att ta steget att låta Thailand bli det första landet i Sydostasien att ge samkönade par samma rättigheter som heterosexuella par. Man uppmanade också parlamentet att ta bort hänvisningar till kvinnor och män i lagförslaget som fanns i ett tidigare utkast, något som alltså skedde. 

– Det är ett enormt steg för vårt land – det är det första i Sydostasien, säger Mookdapa Yangyuenpradorn, talesperson för Fortify Rights till AFP. 

Thailands premiärminister Srettha Thavisin har varit tydlig i sitt stöd för hbtq-rättigheter, inklusive samkönade äktenskap som han har beskrivit som en åtgärd som stärker familjebildningen i landet.