Prenumerera

Logga in

Nyheter

Fram- och baksteg för hbtqi-rättigheter 2023

Hbtqi-rättigheter har stärkts på en del håll i världen och försvagats kraftigt på andra håll under 2023.

Under 2023 gjordes en del framsteg gällande hbtqi-rättigheter runtom i världen, enligt RFSL. Alla nordiska länder utom Sverige fick till exempel på plats en ”modern” könstillhörighetslag baserad på självbestämmande. Desto mörkare utveckling i Ryssland och Uganda.

RFSL har sammanställt utvecklingen för hbtqi-rättigheter i världen under 2023 och blickar samtidigt framåt.

Bland de positiva besked på området som noteras är att omvändelseförsök, som under historien och även i nutid har varit vanligt förekommande, har förbjudits i Norge och på Island. I länderna Estland, Andorra och Nepal har det blivit lagligt att ingå samkönade äktenskap.

Situationen är dock mörkare i länder som USA, Ryssland och Östafrika, där utvecklingen går bakåt.

I USA togs över 500 htbqi-fobiska lagförslag fram, enligt RFSL:s översikt.

Hbtqi-personer i Uganda riskerar döden

Mest nedslående förra året var dock utvecklingen i Uganda.

– Uganda antog en av världens strängaste hbtqi-lagar, där du kan dömas till döden för samkönat sex. Något som nu ser ut att sprida sig i Östafrika, och där vi följer utvecklingen i exempelvis Burundi med stor oro, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL. FOTO: pressbild 

Sidlunk Ponkala menar också att situationen är mycket oroväckande i Ryssland, där regeringen förra året förbjöd hbtqi-rörelsen. Och det är högst oklart hur det kan komma att påverka livsvillkoren för ryska hbtqi-personer.

RFSL vill se ny könsidentitetslag

Under 2024, menar RFSL, att det är hög tid att Sverige får igenom en ny könsidentitetslag, även kallad translag, baserad på självbestämmande och som respekterar transpersoners mänskliga rättigheter. Samt inför ett förbud mot omvändelseförsök.

RFSL lyfter också Ukraina och skulle vilja se att samkönade partnerskap införs, eftersom det skulle ge hbtqi-par fler rättigheter när det kommer till exempelvis arv och att kunna besöka en partner på sjukhus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV