Fempers nyheter får inte det nya allmänna redaktionsstödet. Det innebär att Sveriges enda feministiska nyhetstidning står utan långsiktig finansiering. ”Som att backa utan backspegel med medeltiden i sikte.”, säger Anna-Klara Bratt, tidningens grundare.
I går presenterade Mediestödsnämnden sitt beslut om vilka tidningar som får det nya mediestödet. 140 medier av totalt 218 medier som har ansökt får allmänt redaktionsstöd, vilket är det långsiktiga stöd som kommer att ges till nyhetstidningar framöver. Fempers nyheter har inte beviljats detta stöd.
Däremot är utgivningen för år 2024 säkrad genom ett så kallat övergångsstöd.
– Vi har väntat på det här utslaget sedan 2010, säger Anna-Klara Bratt, grundare av tidningen Feministiskt perspektiv och redaktör för Fempers nyheter, som menar att det nya stödet är en besvikelse.
Totalt har 166 medier av de 218 som har ansökt om stöd fått ett eller flera av de fyra olika stödformer som finns.
Totalt är det 72 medier som inte fått det allmänna redaktionsstödet. De kommer istället att få ett övergångsstöd, ett stöd som ges ut under max fem år och som varje år trappas ner i omfattning. Ett stöd som kan liknas vid ett avvecklingsstöd.
Fempers nyheter har beviljats övergångsstöd, vilket säkrar utgivningen för 2024.
Tidningen ansågs inte ha tillräckligt många prenumeranter för att ”vara av särskild vikt för mediemångfalden” för att kvalificera för det mer långsiktiga redaktionsstödet.
– Hade vi vetat att det endast var storleken som hade betydelse så hade det ju inte behövts tre utredningar, kraftiga förseningar och ett plågsamt famlande i mörker. Det hade räckt med en justering av den nedre gränsen och raka rör om en försämrad mångfald, säger Anna-Klara Bratt, till Fempers nyheter och fortsätter:
– Sverige slarvar just nu bort en lång tradition av pressfrihet och ett möjligt försprång inom teknikutvecklingen. Det är på många vis plågsamt och det gäller folkbildning i allmän och idéutveckling i synnerhet. Ur ett internationellt perspektiv är det också genant. Som att backa utan backspegel med medeltiden i sikte.
Bland de tidningar som inte har fått det allmänna långsiktiga redaktionsstödet återfinns flera så kallade nationella nischtidningar, såsom Syre, Tidningen Global, Landets fria, Flamman, Fokus, Arbetaren och Aktuellt i Politiken. Inte heller det liberala nyhetsmagasinet NU får redaktionsstöd.
Bland de tidningar som har fått allmänt redaktionsstöd återfinns främst lokaltidningar men också de kristna tidningarna Dagen och Världen i dag. Även ETC har fått allmänt redaktionsstöd.
Hela listan över medier som tilldelas stöd finns här.