Nyheter

Halla Tómasdóttir ny president på Island

Halla Tómasdóttir är Islands nya president.

Island har fått en ny president. På lördagen valdes Halla Tómasdóttir, som fick runt 32 procent av väljarstödet. 

Halla Tómasdóttir är ny president på Island. Hon blir därmed den andra kvinna att utses till landets president efter Vigdís Finnbogadóttir, som hade sin befattning mellan åren 1980 och 1996. När Vigdís Finnbogadóttir valdes blev hon den allra första folkvalda kvinnan i världen att utses till statschef.

Något intressant i den här valutgången är de tre toppkandidaterna var kvinnor. Den tidigare statsministern, Katrín Jakobsdóttirs fick näst flest röster, cirka 26 procent, medan Halla Hrund Logadóttir hamnade på en tredje plats med 15 procent.

Islands roll I Nato

Frågor som dominerat i valrörelsen har handlat om Islands roll i Nato, om militärt stöd till Ukraina, eventuell försäljning av det statliga energiföretaget Landsvirkjun och presidentskapets användning av vetorätt.

En annan fråga har handlat om huruvida president i Island ska väljas genom majoritetsval eller inte, det vill säga, om ingen kandidat väljs av över 50 procents av väljarstödet, går valet vidare till en andra omgång där de två toppkandidaterna ställs mot varandra. Så ser det inte ut i Island idag.

Halla Tómasdóttir lång erfarenhet av ledarskap

Halla Tómasdóttir har varit involverad i såväl finanssektorn som den akademiska världen sedan 1980-talet och har långvarig erfarenhet av ledarskap i flera sammanhang. Hon var medgrundare till Reykjavík universitet 1998, och var även med och grundade investeringsbolaget Auður Capital 2007, utifrån syftet att tillföra ett humant förhållningssätt till finanssektorn. Företaget klarade sig igenom finanskrisen 2008, varpå Tómasdóttir därefter tog aktivt del i projekt relaterade till Islands utveckling. För sina kompetenser och insatser utsågs hon är 2009 tillsammans med Kristína Pétursdóttir till Europas kvinnliga entreprenör av Cartier, McKinsey och INSEAD.

År 2015 anordnade Tómasdóttir den internationella jämställdhetskonferensen WE (Women Empowerment) i Harpa. Politiker, företagsledare, akademiker och andra samlades på en och samma plattform för kunskaps- och åsiktsutbyten kring jämställdhetsarbetet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV