Nyheter

Tragiken på Medelhavet fortsätter – närmare femtio personer döda

Den 19 juni saknades 64 personer som var försvunna efter två fruktansvärda förlisningar på Medelhavet.

Minst 34 personer har dött på Medelhavet efter att en segelbåt förlist i Joniska havet - en del av Medelhavet. Tidigare under veckan hittades 10 personer döda på en träbåt.

Båten som förliste utanför kalabriska kusten i Italien i slutet av veckan hade avgått från Turkiet i riktning mot Italien. Den 21 juni hittades först 14 personer som hade drunknat. Tolv personer kunde räddas och föras till land. En av dem dog kort därefter.

De överlevande uppgav att det troligtvis var ett trettiotal migranter som fanns på båten som inte överlevt. Snart återfanns fler kroppar efter personer som drunknat i och med att båten hade förlist. 

Enligt italienska medier handlar det om minst åtta barn och fyra män och kvinnor, som har bekräftats döda i den fruktansvärda olyckan.

Shakilla Mohammadi, tolk från Läkare utan gränser i Roccella i Italien, sade att de överlevande vittnar om att det kan ha funnits så många som 66 personer, varav 26 barn, ombord på båten, rapporterar Rai.

En man från Afghanistan, bosatt i Schweiz, har rest till Italien för att leta efter sin kusin, som enligt honom fanns ombord på den olycksdrabbade båten. I italiensk TV säger han på fredagskvällen att kusinen inte går att kontakta och inte fanns bland de som hade räddats. Han skulle därför tvingas se om kusinens döda kropp fanns bevarad i bårhuset.

Stora mörkertal

Tidigare i veckan, nära den sydligaste italienska ön Lampedusa, hittades tio personer döda i en träbåt. Dödsorsaken tros ha varit att de kvävts av bränsleångor. På den båten lär det ha färdats 61 personer, varav tio kunde räddas. Varav ett par av dem var i dåligt skick. 

Till Lampedusa har det kommit många människor i småbåtar den senaste tiden. Flera av de båtarna har avgått från Libyen.

Den Internationella migrantorganisation IOM uppger att det har dött över 800 personer på Medelhavet under året fram till den 17 juni 2024 innan de ovan omskrivna olyckorna hade inträffat.

Men människorätts- och migranträttsorganisationer menar att mörkertalen är stora.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV