Nyheter

UN Women: ”Kvinnors ledarskap nyckeln till att förbättra livet för alla”

 Ellen Johnson-Sirleaf var president i Liberia åren 2016 - 2018.

I år hålls rekordmånga val. Kanske kan några av dem förbättra siffrorna över hur många länder som har letts av en kvinna. Enligt UN Women har 113 av runt 200 länder aldrig haft en kvinna som högsta politiska ledare.

I dag leds 26 länder av en kvinna. Och av totalt närmare 200 länder i världen har över hälften aldrig letts av en kvinna. 

Detta enligt UN Women som den 24 juni på den Internationella dagen för kvinnor inom diplomatin i år lanserade ett globalt index över kvinnor på ledande politiska positioner.

Frågan är om det historiskt stora antalet val som äger rum runt om i världen i år kan ändra detta faktum.

Trots att kvinnor har vunnit mark inom politiken de senaste decennierna så är kvinnor mestadels uteslutna från den absoluta makttoppen i de flesta politiska sammanhang. 

Fram till 1 januari 2024 var endast 23 procent av ministrarna i världens regeringar kvinnor. Och i 141 länder utgjorde kvinnor färre än en tredjedel av det totala antalet ministrar i de sittande regeringarna.

7 länder saknade kvinnor helt i sina regeringar.

FN-systemet domineras av män

Dominansen av män sträcker sig även till diplomatin och utrikespolitiken. 

UN Women lyfter i ett pressmeddelande fram siffror på hur det ligger till inom den egna FN-organisationen.

På FN-högkvarteret i New York är 25 procent av de permanenta företrädarna kvinnor. Samma siffra för FN-kontoret i Genève är 35 procent och 33,5 i Wien.

– Vårt arbete styrs av tron ​​att när kvinnor leder är världen bättre för alla människor och planeten. När många länder i år går till valurnorna måste vi alla sätta kvinnorna först, positionera dem i makttoppen, där och när det är som allra viktigast, säger Sima Bahous, UN Womens högsta chef i ett pressuttalande och fortsätter:

– Kvinnors jämlika deltagande i styrning och i ledarskap är nyckeln till att förbättra livet för alla.

UN Women menar att valet av kvinnor och tillsättningen av kvinnor på ledande positioner ger en stark signal om politisk vilja att uppnå jämställdhet och ett kollektivt åtagande att vilja tackla de svårigheter som världen står inför i dag. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV