Nyheter

Black Lives Matter utmanar Kamala Harris

Chivona Newsome, medgrundare av Black Lives Matter New York, kräver att Kamala Harris presenterar konkreta politiska förslag för att få hennes röst.

Politiska förslag som gör skillnad för svarta och som får stopp på polisbrutaliteten är vad Black Lives Matter kräver för att ge sitt stöd till Kamala Harris. – Utan konkreta förslag är jag rädd för att det blir mycket av samma och då kommer inte Harris kunna mobilisera svarta väljare, säger Chivona Newsome, medgrundare av Black Lives Matter New York.

Den 19 augusti inleder Demokraterna sina nationella kongress under vilken Kamala Harris förväntas bli partiets officiella presidentkandidat. Black Lives Matter-rörelsen menar att det krävs att Harris har konkreta politiska förslag som går i linje med deras krav för att kunna säkra många av de svartas röster.

”Även om det skulle vara historiskt att Kamala Harris blir president, så måste processen för att nå dit vara demokratisk och följa demokratiska värderingar. Och vi vet inte hur Kamala Harris ställer sig till detta”, skriver Black Lives Matter (BLM) i ett uttalande.

Svarta väljare i USA har historiskt röstat på Demokraterna. Trots det är det alltså inte alla svarta väljare som är beredda att stödja Harris rakt av.

Ifrågasätter den demokratiska processen

Black Lives Matter vill markera att det inte sker till vilket pris som helst. Rörelsen ifrågasätter inte minst hennes kandidatur och framför allt hur den kom till stånd. 

BLM vill se en demokratisk process.

– Kamala är alltid där för att visa upp sig, men hon har aldrig riktigt gått mot strömmen”, säger Chivona Newsome, medgrundare av Black Lives Matter, New York, till det Chicagobaserade nyhetsmediet WWTW, och fortsätter: 

– Tittar man på hur svarta människor i Amerika har det, så är det mest skrämmande att få en kandidat som fortsätter samma linje som tidigare, och därmed följer strömmen.

Situationen som nu har uppstått beror på att Joe Biden avgick sent i processen, och långt efter att ha blivit vald till det Demokratiska partiets presidentkandidat till valet i november.

Inte bekväm med varken Harris eller Trump

En av kärnfrågorna för Black Lives Matters är att de vill se ett avskaffande av alla system som upprätthåller våld mot svarta människor, inklusive fängelser och poliser.

Chivona Newsome, liksom många andra Black Lives Matter-medlemmar, är inställda på att inte rösta i höstens val. Det är ett beslut i led med rörelsens kampanj ”I ain’t voting till Black Lives matter”.

– Jag är inte bekväm med att rösta på varken Harris eller Trump,” säger hon och tillägger:

– Vi vet att ingenting händer för marginaliserade människor om det inte finns lagstiftning till hands, och just nu har inte Demokraterna förslag på någon sådan lagstiftning.  

Upp till bevis för Harris på Demokraternas kongress

Men, understryker Chivona Newsome, om en vecka är det dags för Demokraternas nationella kongress och har då Harris politiska förslag i linje med de frågor som Black Lives Matter driver kan allt ändras.

– Det är hennes chans till att mobilisera de svarta väljarna och inte minst många inom BLM, säger hon.

– Det räcker inte att hon är svart för att hon ska få våra röster.

Polisbrutalitet prioriterad fråga för BLM

Enligt Newsome är den prioriterade frågan för BLM polisbrutaliteten mot svarta. Där vill de se ny lagstiftning döpt efter det uppmärksammade mordet på George Floyd. 

Det var I raseriet och protesterna efter det mycket uppmärksammade polismordet på just George Floyd som Black Lives Matter uppstod.

Newsome avslutar med att säga att hon gärna skulle vilja rösta i valet och sätter ändå sitt hopp till Kamala Harris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV