Nyheter

Bulgarien förbjuder skolor att sprida ”hbtq-propaganda”

Bulgarien inför förbud att sprida vad de kallar ”hbtq-propaganda” i skolorna.

Bulgariens parlament har nyligen godkänt en lagändring som förbjuder skolor att sprida, vad de kallar, "hbtq-propaganda. ”Hatlag” menar feministiska LevFem.

Förra veckan röstade en majoritet av ledamöterna i Bulgariens parlament ja till ändringar av 2020 års förskole- och skolutbildningslag, som inkluderar en anti-hbtq(+)-lag som förbjuder ”propaganda [av] icke-traditionell sexuell läggning och/eller annan könsidentitet än den biologiska” i landets skolor.

Ändringsförslaget var ett initiativ från det Putinvänliga partiet Vazrazhdane och förslaget gick igenom med 159 ja-röster, 22 nej-röster och 12 nedlagda röster.

Ändringsförslaget innebär ett förbud av vad som beskrivs som ”propaganda, befordran eller hets på något sätt, direkt eller indirekt i utbildningssystemet”. Definitionen av ”icke-traditionell sexuell läggning”, enligt den nya lagen, beskrivs som ”olikt de allmänt accepterade och etablerade föreställningarna i den bulgariska rättstraditionen av känslomässig, romantisk, sexuell eller sensuell attraktion mellan personer av motsatta kön.”

Hård kritik mot ny “hatlag”

Lagförslaget har mött hård kritik, bland annat från den bulgariska Helsingforskommittén, en människorättsgrupp, som uppmanat lagstiftare att avskaffa dessa ändringar.

Den bulgariska queerrättighetsgruppen Deystvie skriver i ett uttalande att ”Bulgarien följer i Rysslands fotspår” och menar att hbtq-personer i Bulgarien riskerar gå liknande öde till mötes som hbtq-personer i Ryssland. Advokaten och Deystvie-aktivisten Denitsa Lyubenova menar att den nya lagen ”föreskuggar implicit en häxjakt och sanktionerar alla utbildningsinsatser relaterade till hbtq-personer i skolan”.

Den feministiska organisationen LevFem kallar den nya lagen för en ”hatlag” och skriver i sociala medier att Bulgariens  ”parlamentsledamöter förvandlade skolan till en ännu farligare plats för tonåringar”.

Men inte bara det. De anser att parlamentsledamöterna ”normaliserar våldet mot hbtqi+-personer och nekar hbtqi+-ungdomar tillgång till information och livräddande stöd under den svåraste tiden i deras liv.”

Dyster utveckling för hbtqi+-rättigheter i Bulgarien

När det gäller hbtqi+-rättigheter i Bulgarien har det sett dystert ut de senaste åren. 

I oktober 2022 publicerade Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) en rapport, i vilken de uppmanade Bulgarien att vidta åtgärder mot fientligheter, hat och hot mot hbtq-personer och romer. Två grupper som ECRI beskriver som ”de främsta offren för offentliga uttryck för hat och fördomar” i landet. 

I september 2023 beordrade Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) Bulgarien att legalisera samkönade relationer. I sitt beslut skrev de: ”Det står klart för domstolen att de bulgariska myndigheterna hittills inte har vidtagit några åtgärder för att få adekvata lagbestämmelser antagna med avseende på erkännande av förbund mellan personer av samma kön”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV