Nyheter

Socialdemokrater föreslår 35 timmars arbetsvecka

Annika Strandhäll S-kvinnor leder den arbetsgrupp inom partiet som nu föreslår en reform för förkortad veckoarbetstid.

35 timmars arbetsvecka, det föreslår en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna. – Det är ett naturligt steg att ta för att skapa ett mer hållbart arbetsliv för alla, säger Annika Strandhäll (S) som har lett arbetsgruppen, till SVT.

En veckoarbetstid på 35 timmar är vad Socialdemokraternas arbetsgrupp föreslår. Målet är att den förkortade veckoarbetstiden ska vara genomförd till 2035.

– Vi tror att det här är någonting som svenska löntagare vill, säger Annika Strandhäll, som har lett arbetsgruppen och är ordförande för S-kvinnor, till SVT och tillägger:

– Det är något positivt som skulle bidra till ökad hälsa och förmå människor att orka hela vägen.

Svenskar har bland de längsta arbetsliven i Europa och arbetar mycket i förhållande till invånarna i de nordiska grannländerna.

Det färdiga förslaget från arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla” innebär en genomgripande reform.

Arbetsgruppen föreslår att inleda med ett finansierat forskningsprojekt som inkluderar 5 000 individer, som går ner i arbetstid med bibehållen lön i ett år.

Kostsamt menar kritikerna

Kritikerna menar att det skulle bli alldeles för kostsamt. Från Liberalerna varnas för stora förluster av skatteintäkter om alla arbetar mindre. Och organisationen Svenskt Näringsliv understryker kostnaderna. Enligt deras beräkningar resulterar en förkortning i en minskning av BNP på 8,1 procent.

Medan Strandhäll pekar på andra länder, exempelvis Frankrike, som har infört arbetstidsförkortningar, och där det haft positiva effekter, menar hon.

Kvinnor mest positiva till förkortad veckoarbetstid

Och i Sverige finns stöd bland befolkningen. En undersökning från förra året gjord av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad, visar att var tredje svensk är positiv till en heltidstjänst med fyra i stället för fem arbetsdagar i veckan.

Det är fler kvinnor än män som vill arbeta fyradagarsveckor; 41 procent av kvinnorna jämfört med 30 procent av männen.

Förkortad arbetstid under veckorna var också ett av kraven från de strejkande vårdarbetarna tidigare i år.

Och under covidpandemin var det många framför allt tjänstemän som kom att uppskatta det mer flexibla arbetslivet som möjliggjorde hemarbete.

Så det finns ett ökat tryck från flera håll på politikerna att agera för att få till en modernare lagstiftning.

Fyra dagars arbetsvecka har redan prövats i flera länder och i Island, Spanien, Tyskland och Nya Zeeland pågår omfattande försök med fyradagarsvecka med bibehållen lön nu. I Spanien genomförs projektet i statlig regi.

Veckoarbetstiden ligger ibland på 37 timmar, men fördelade på fyra dagar i några av försöksprojekten.
Enligt en undersökning från den brittiska tankesmedjan Autonomy research (2023) leder fyra arbetsdagar bland annat till bättre mental hälsa, färre sjukdagar och ökad produktivitet.

Den lagstadgade arbetstiden i Sverige i dag uppgår sedan 1973 till högst 40 timmar i veckan, så kallad heltid.

Bland tjänstemännen arbetar cirka 80 procent heltid och samma siffra för arbetarna är 74 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV