Nyheter

Tre år med talibanerna: Halv miljon afghanska flickor utan skolgång riskerar tonårsgraviditet

En strimma hopp är de få kvinnor som arbetar som sömmerskor på en av få arbetsplatser där kvinnor får arbeta.

Afghanska kvinnor har raderats bort från offentligheten. De får inte fatta beslut för andra och inte för sig själva hemma. En miljon flickor har missat skolan och hälften av dem riskerar tonårsgraviditet. UN Women ger en mörk bild tre år efter talibanregimens övertagande.

Tre år efter att talibanerna tog makten i landet är framtidsutsikterna för kvinnor och flickor mörka. De är sämre för den generation som nu växer upp jämfört med vad de var för de kvinnor som nu är unga mammor.

– Jag giftes bort när jag var 16 år. Jag kunde inte avsluta skolan. Min förhoppning var att min dotters liv skulle bli bättre. Nu är jag istället orolig för att det ska bli sämre. Till de som fortfarande lyssnar till våra röster, snälla hjälp oss slåss för vår frihet, säger Nasima till Alison Davidian, UN Womens landrepresentant, när hon besöker Afghanistan.

UN Women sammanfattar i ett pressmeddelande de senaste tre åren som fulla av dekret, direktiv och uttalanden från talibanregimen som riktar sig mot kvinnor och flickor och fullkomligt fråntar dem deras grundläggande rättigheter. Samtidigt som de urholkar deras autonomi.

Den mest slående trenden är att afghanska kvinnor har raderats bort från offentligheten.

Det finns i dag ingen kvinna i någon form av ledande politisk position varken på nationell eller lokal nivå, konstaterar UN Women utifrån en färsk kartläggning av situationen.

UN Women: Kvinnors talan utraderad

I och med detta är afghanska kvinnors talan i princip utraderad, konstaterar UN Women.

Det finns en del kvinnor som talibanerna har gett i uppdrag att övervaka andra kvinnor och deras efterlevnad av rådande direktiv och regler. 

Den extrema diskrimineringen smittar av sig i den privata sfären, där andelen kvinnor som uppger att de har något att säga till om hemma har sjunkit med 60 procent jämfört med för ett år sedan. ”Det innebär att om en kvinna för tre år sedan kunde bestämma sig för att vilja bli president och försöka förverkliga det, så kan hon nu inte ens bestämma när hon kan gå ut och handla.”, skriver UN Women.

Och konsekvenserna är dramatiska. En majoritet av kvinnorna lider av psykisk ohälsa på grund av diskrimineringen. 

Enligt beräkningar från UN Women så innebär förlorad skolgång för 1,1 miljoner flickor och missad universitetsutbildning för 100 000 kvinnor en ökning i tonårsgraviditeter med 45 procent och med det så ökar i sin tur risken för mödradödlighet med minst 50 procent.

Brytpunkt: Ska andra regimer fördöma eller ta efter talibanerna

Enligt UN Women så befinner sig Afghanistan och världen när det gäller kvinnors rättigheter i en brytpunkt just nu. 

”Världen tittar på vad som händer med kvinnor och flickor i Afghanistan. På vissa ställen tittar man för att fördöma; i andra tittar man på att efterlikna talibanernas strukturella förtryck.”, skriver organisationen i ett uttalande.

UN Women uppmanar därför internationella aktörer att fortsätta stödja kvinnor genom gräsrotsinitiativ och kvinnorättsgrupper. Samt att internationella aktörer erbjuder plats för afghanska kvinnor att komma till tals och nå ut med sina röster. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV