Nyheter

Äldre hbtqi-personer oroar sig för vård och omsorg

Två äldre kvinnor går armkrok ut ur bilden

Äldre hbtqi-personer oroar sig inför framtida vård och omsorg. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, som också visar på stora kunskapsbrister inom forskningen när det gäller just äldre hbtqi-personers hälsa och livsvillkor. 

De stora kunskapsluckorna, som kommer fram i rapporten, handlar om flera aspekter av hälsa och livsvillkor för äldre hbqti-personer.

– Vår litteraturöversikt pekar på att äldre hbtq-personer är oroliga för att bristande hbtq-kompetens hos vårdpersonal kan leda till sämre bemötande och möjlighet till vård och stöd, säger utredare Mika Handelsman-Nielsen i ett pressmeddelande.

Det framkommer också att äldre sexuella minoriteter löper en högre risk för ofrivillig ensamhet. Det handlar om social isolering och ofrivillig ensamhet, som är vanligare bland äldre sexuella minoriteter jämfört med andra grupper.

Äldre hbtqi-personer har också lägre förtroende för framtida äldreomsorg jämfört med andra grupper av äldre.

Enligt utredaren handlar det om en oro hos de äldre hbtqi-personerna som går utöver en generell upplevelse av oro bland äldre i samhället över att bli beroende av andra. 

– Ytterligare forskning behövs gällande äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Samtidigt behöver kunskap om gruppen öka hos berörd personal, säger Mika Handelsman-Nielsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV