Startsida - Nyheter

Nyheter

Haiti: Utbrett sexuellt våld mot kvinnor på flykt undan gängen

Matlagning i ett av de provisoriska lägren för internflyktingar i närheten av huvudstaden Port-au-Prince, Haiti.

Runt 300 000 kvinnor och flickor på Haiti lever som internflyktingar utan grundläggande säkerhet och tillgång till hälsovård. – Den nivå av osäkerhet och brutalitet, inklusive sexuellt våld, som kvinnor utsätts för av gängen på Haiti är utan motstycke, säger Sima Bahous, chef för UN Women.

Den extremt kaotiska och våldsamma situationen som råder på ön har tvingat över en halv miljon haititier att lämna sina hem. Många av dem lever i tillfälliga flyktingläger runt om i och omkring huvudstaden Port-au-Prince. Det osäkra säkerhetsläget har också medfört att sexuellt våld mot kvinnor och flickor har ökat.

UN Women uppskattar i en rapport att runt 300 000 kvinnor och flickor, som har tvingats fly sina hem och lever i extrem utsatthet, är särskilt sårbara, framkommer i en färsk rapport från FN-organet.

Det extremt fattiga landet har sedan ett antal år fallit ner i totalt politiskt kaos och beväpnade gäng har tagit över landet.

Och det är just den extrema instabiliteten som har underblåst det ökade våldet inklusive sexuellt våld mot kvinnor, skriver UN Women i pressmeddelande.

– Vår rapport visar att den nivå av osäkerhet och brutalitet, inklusive sexuellt våld som kvinnor utsätts för av gängen på Haiti är utan motstycke, säger Sima Bahous, chef för UN Women och tillägger:

– Det måste upphöra nu och den humanitära hjälpen måste fördelas på ett säkert sätt och på ett sätt som ser till kvinnors och flickors behov.

Majoritet internflyktingar kvinnor – lever i extrem utsatthet

Kvinnor och flickor utgör 54 procent av internflyktingarna som uppgår till 580 000 enligt siffror från FN. Anledningen till internflykten och att drygt en halv miljon har tvingats lämna sina hem är det utbredda våldet som olika kriminella gäng utövar i kampen om kontroll över olika områden.

Men trots att majoriteten är kvinnor saknas grundläggande mänskliga förnödenheter och basal säkerhet. Det saknas ljus i lägren, det finns inga lås på dörrar eller till tälten där de sover eller på toaletterna. 

Dessutom är internflyktingarna hela tiden måltavlor för de kriminella gängen som härjar runt. 

Allt detta sammantaget gör situationen extra svår för kvinnor och flickor som alltså konstant tvingas leva i riskzonen för sexuellt- och könsbaserat våld, konstaterar UN Women i sin rapport där de har analyserat internflyktingarnas situationen utifrån ett köns-och jämställdhetsperspektiv.

Kvinnor våldtas i utbyte mot humanitär hjälp

I rapporten framkommer också att våld och våldtäkter mot kvinnor ”används också i de flesta läger som en medveten taktik för att kontrollera kvinnors tillgång till den knappa humanitära hjälp som finns tillgänglig”, skriver UN Women i ett pressmeddelande.

Endast två procent av kvinnorna som kartlades i undersökningen hade någon form av officiell roll i lägren.

UN Women: Kvinnor måste få delta i det humanitära arbetet

UN Women kräver att kvinnor engageras i det humanitära arbetet i flyktinglägren. Samt att säkerhetsåtgärder omedelbart genomförs.

Till problemen kan läggas orkansäsongen som pågår mellan 1 juni och november i Haiti och som på grund av klimatförändringarna har ställt till allt värre skador på ön de senaste åren.

Kvinnor har också svårt att hitta sysselsättning i lägren. 88 procent av kvinnorna som deltog i FN-studien uppgav att de inte har någon inkomst alls, vilket ökar på utsattheten ytterligare.

Fakta/bakgrund

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv, skriver Utrikespolitiska institutet i sin Landguiden för Haiti.

Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. 1697 blev Haiti en fransk koloni och haitierna blev sedan först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804.

Därefter kom emellertid franska skadeståndskrav och brutala härskare att hämma utvecklingen. I dag är landet det fattigaste på västra halvklotet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV