Nyheter

Indien: Kvinnor rasar efter våldtäkt och mord på en kvinna

Protester mot politikernas underlåtenhet att ta tag i det utbredda våldet mot kvinnor som även statsapparaten både direkt och indirekt bidrar till.

Kvinnor har gått ut en masse på gatorna runt om i Indien för att uttrycka sitt raseri mot våldet mot kvinnor som bara fortgår utan att landets ledare Modi agerar. Ilskan riktas också specifikt mot ett brutalt våldtäksfall och mord på en ung läkare som de lokala myndigheterna till en början försökte mörka.

Det är just den här särskilda händelse som ägde rum i Calcutta som har mobiliserat det senaste dygnets utbredda protester, i vilka uppslutningen har varit mycket stor. Demonstrationer har hållits i flera städer runtom i Indien.

Känslorna rör en allmän ilska över att sexuella trakasserier och våld mot kvinnor är så normaliserat att ingen reagerar och inget görs, trots att kvinnor knappt kan röra sig ute efter mörkrets inbrott längre. 

Men det handlar också om skarp kritik mot att inte tillräckligt görs för att klara upp det brutala mordet på en ung kvinna i Calcutta. Och inte minst att lokala aktörer försökte dölja vad som inträffat och därmed kanske också missat eller förstört bevis i fallet med mordet på den unga läkaren.

– Vi behöver vår självständighet. Den senaste tiden har osäkerheten ökat konstant och nått en nivå där vi inte ens kan gå ut längre efter mörkrets inbrott, säger en ung kvinna som deltar i protesterna, till BBC News.

Sexuella trakasserier fullkomligt normaliserade

En annan kvinna vittnar om att hon åker kollektivtrafik varje dag och därmed också utsätts för sexuella trakasserier varje dag. 

– Det är så normaliserat att vi tvingas finna oss i det när vi vistas i offentligheten. Men nu får det vara nog. Det är dags för oss att resa oss och ryta ifrån. Vi måste ta tillbaka vårt utrymme, säger hon i intervjuinslaget i BBC News. 

I protesterna är majoriteten kvinnor, många läkare och aktivister, men även vanliga medborgare deltar. De menar att Narendra Modi måste visa på praktisk och kraftfull politik för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det räcker inte att han har fördömt vad han kallar ”brutala mordet”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV