Nyheter

Iran: Polis sköt kvinna som inte bar huvudsjal rätt

Iransk polis har skjutit en kvinna för att hon inte bar huvudsjal enligt lagen.

Iransk polis sköt mot en kvinna som inte bar hijab, huvudsjal, på rätt sätt. – Hur ska man kunna förklara för barnen att deras mamma blev skjuten för att hon inte täckte håret ordentligt, säger journalisten Massif Alinejad till Guardian.

Enligt människorättsorganisationer och källor i Iran, uppger Guardian, var det Arezoo Badri som var på väg hem till staden Noor som sköts av polis efter att de hade stoppat henne i en kontroll. Enligt samma källor fanns hennes bil med på en ”lista” över kvinnor som inte bär huvudsjal på rätt sätt och som polisen därför letar efter.

Förra året gick iransk polis ut med att de tänkte ta hjälp av kameraövervakning för att identifiera kvinnor som trotsade den obligatoriska huvudduken, hijab

De som inte täckte huvud och hår på rätt sätt skulle få sina fordon beslagtagna av polis. 

Människorättsaktivister i Iran har i ett uttalande sagt att de tror att Badri fångades i en sådan kameraövervakning dagar innan hon blev skjuten och att polisen därför hade hennes nummerplåt registrerad.

Ingen vågar uttala sig om fallet

Enligt ett lokalt nyhetsmedium ska Badri ha hamnat i koma och förts till sjukhus i Teheran.

– Vi har inga uppgifter om hur hon mår eftersom det är ett sjukhus som är bevakat av militären och ägs av polisen. Jag har inte lyckats få tag i någon läkare därifrån som vill uttala sig, säger en Teheranbaserad läkare som i hemlighet behandlade kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller skadats av skott under Kvinna, liv, frihet-protesterna efter Mahsa Aminis död 2022, till Guardian.

En iransk journalist i exil, Massif Alinejad, säger att hon har fått detaljerad information om skjutningen och bilder på Badri från källor nära familjen, men att de utsattes för påtryckningar för att det inte ska komma ut.

– Hur ska man kunna förklara för barnen att deras mamma blev skjuten för att hon inte täckte håret ordentligt, säger Massif Alinejad till Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV