Kommentar

Irländska feministen Nell McCafferty är död

Porträtt av äldre kvinna ​Nell McCafferty som tittar åt vänster

En av Irlands mest namnkunniga feminister, journalisten Nell McCafferty, har gått ur tiden. ”Nells distinkta röst, både skriven och talad, har en kraftfull och provocerande plats i det irländska samhället.”, har Irish Times skrivit om henne.

Den irländska journalisten och feministen Nell McCafferty har avlidit. Hon kom att bli medgrundare till Irish Women’s Liberation Movement i början av 1970-talet.

Tillsammans med en rad medlemmar reste hon till Belfast 1971 för att protestera mot förbudet mot import och försäljning av preventivmedel i Republiken Irland. Dessa protester väckte stor medial uppmärksamhet och kom att benämnas som ”Contraceptive Train”, (ungefär preventivmedelståget på svenska).

Irish Women’s Liberation Movement blev visserligen kortlivad, men samtidigt oerhört tongivande.

Feministisk journalistisk gärning

McCafferty forsatte att engagera sig i andra kvinnorättsgrupper och ägna sig åt journalistiskt arbete med att granska det politiska arbetet kring kvinnors rättigheter i Irland. Bland hennes främsta journalistiska insatser var bevakningen av  det omtalade Kerry babies-fallet, som återfinns i hennes bok A Woman to Blame (1985).

McCaffertys artiklar publicerades i en rad tidningar som The Irish Press, The Irish Times och Sunday Tribune. Hon prisbelönades med Jacob’s Award för sin rapportering kring världsmästerskapet i fotboll 1990.

2004 gav hon ut sin självbiografi, Nell, där hon beskriver sin uppväxt i Derry, relationen till sina föräldrar, rädslan för att vara homosexuell och lyckan att hitta en hemlig fristad med hennes livs kärlek, den irländska författaren Nuala O’Faolain.

Kontroversiellt uttalande – valde sedan mediaskugga

2010 orsakade McCafferty en kontrovers med ett olyckligt uttalande i en direktsänd radiointervju från Newstalk. Hon hävdade att den dåvarande hälsoministern Mary Harney var alkoholist, vilket ledde till ett rättsfall där Harney fick ett skadestånd på 450 000 euro året därpå. Efter den här händelsen medverkade hon ytterst sällan som kommentator i radio eller TV i Irland.

Hedersdoktor

2016 utsågs McCafferty till hedersdoktor vid University College Cork, med motiveringen att ”hennes gärning inneburit oöverträffade bidrag till det irländska offentliga livet under många decennier och att hon har varit en kraftfull röst i rörelser som har haft en transformativ inverkan på det irländska samhället, inklusive den feministiska rörelsen, kampanjer för medborgerliga rättigheter och för marginaliserade och offer för orättvisor”.

Irish Times har beskrivit McCafferty på följande vis: ”Nells distinkta röst, både skriven och talad, har en kraftfull och provocerande plats i det irländska samhället.”

Hon blev 80 år gammal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV