Nyheter

Israel utplånade 18 familjemedlemmar i Gaza –vapenvilan drar ut på tiden

Kvinnor och barn evakueras efter att ha varnats av israelisk militär att skolan i Deir al-Balah, Gaza, där de sökt skydd skulle komma att bombas.

Ingen vapenvila i Gaza ännu. Israel fortsätter bomba och på lördagen rapporteras 18 personer i samma familj ha dödats i israeliska attacker. Tidigare i veckan nådde dödsoffren över 40 000.

De senaste dygnen har det kommit information om medlingsförsök för att få till en vapenvila – ett extremt nödvändigt andrum – för många invånare i Gaza.

Men på lördagsmorgonen rasade våldet fortsatt när israeliska attacker haglade in och dödade minst 18 personer i samma familj, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bara ett par dagar tidigare hade det palestinska hälsoministeriet i Gaza meddelat att över 40 000 palestinier har dödats sedan den 7 oktober förra året.

De senaste attackerna från israeliska styrkor ägde rum bara timmar efter att medlare från USA, Egypten och Qatar hade avslutat två dagars förhandlingar med sikte på vapenvila. 

Hoppfullt men inte konkret om vapenvila

I ett gemensamt uttalande uppger de tre medlarna att de nu har fått fram ett förslag som de tror skulle kunna godkännas av båda parter, Israel och Hamas. 

Enligt medlarna återstår dock att få på plats detaljer och förverkliga vapenvilan. Förhandlingarna kommer därför att fortsätta nästa vecka i Kairo. 

Det handlar dels om att säkerställa att israeliska personer som är gisslantagna av Hamas släpps fria och att få ett stopp på de israeliska attackerna mot palestinier i Gaza.

Risk för spridning av polio

Den humanitära katastrofen i Gaza förvärras timme för timme. Senast i veckan rapporterades om risken för spridning av det mycket farliga polioviruset. Viruset sprids med förorenat vatten och avlopp och humanitära nödhjälpsarbetare och sjukvårdspersonal varnar för en kommande katastrof. 

Det råder dessutom konstanta spänningar regionalt, som skulle kunna explodera närsomhelst och utmynna i ett ännu större krig. 

En konkret risk är hämndaktioner mot Israel från Iran eller Hezbollah i Libanon som ett svar på att Israel har dödat flera högt uppsatta militära ledare. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV