Prenumerera

Logga in

Nyheter

Jobbstress bakom många kvinnors sjukskrivningar

Bakom studien står bland andra Dominique Hange och Kirsten Mehlin, Institutionen för medicin, och Kristina Holmgren, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Jobbstress ökar risken för att bli sjukskriven. Särskilt medelålders kvinnor som upplever stress i form av brist på inflytande och konflikter på jobbet har rejält förhöjd risk att drabbas, visar en ny forskningsstudie.

Kvinnor mitt i livet som upplever jobbrelaterad stress löper en högre risk att bli sjukskrivna under året som följer. Och det är framför allt två stressfaktorer som sticker ut, nämligen brist på inflytande och konflikter på jobbet.

Detta framkommer i en studie från Göteborgs universitet, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Syftet med studien har varit att undersöka om jobbrelaterad psykisk stress kan kopplas till sjukfrånvaro hos medelålders kvinnor på arbetsmarknaden.

Tre av fyra av de totalt 504 kvinnor som deltog i studien upplevde jobbrelaterad stress eller generell psykisk stress. 16 procent av dem hade under efterföljande år minst en sjukskrivning på två veckor eller mer. 

Tydligt mönster vad som orsakar jobbstress

Forskarna beskriver mönstren i resultatet som mycket tydliga och syftar på att många av sjukskrivningarna kunde kopplas till just jobbkonflikter och brist på inflytande över beslut. Jobbkonflikterna gällde oavsett om kvinnan själv var involverad eller inte. 

– Snävt beslutsutrymme och konflikter i arbetsmiljön kan förutspå sjukskrivningar, oberoende av allmän psykisk stress och tidigare sjukskrivningsperioder, säger Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi och universitetslektor i hälsovetenskaplig statistik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av dem som står bakom studien, i ett pressmeddelande.

– Det är därför viktigt med förbättrad arbetsmiljö som kan minska sjukfrånvaron bland kvinnor på arbetsmarknaden, fortsätter hon.

Dominique Hange, docent och universitetslektor i allmänmedicin, samt distriktsläkare på Närhälsans vårdcentral Tidan i Skövde kommun, som har lett forskargruppens arbete med studien menar att effekterna av konflikter på jobbet, oberoende det egna engagemanget, kan ”tyda på att det finns en specifik sårbarhet bland kvinnor som kan vara av intresse att arbeta med framöver”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV