Startsida - Nyheter

Kommentar

60-tal organisationer kräver att EU upphäver associeringsavtal med Israel

En pojke med röd luvtröja och palestinasjal sitter på en trapp och gråter. Bakom porträttbilder på journalister

Ett 60-tal organisationer, varav Reportrar utan gränser är en, kräver att EU upphäver sitt associeringsavtal med Israel.

Reportrar utan gränser kräver, tillsammans med 59 andra organisationer och fackförbund, däribland Svenska Journalistförbundet, att EU upphäver sitt associeringsavtal med Israel.

De kräver också att sanktioner införs mot ansvariga för Israels krigsförbrytelser och upprepade brott mot internationell rätt. I ett gemensamt öppet brev till Europeiska unionen, inför utrikesministrarnas möte i Bryssel den 29 augusti, uttrycks krav på flera brådskande åtgärder. 

I brevet redogör man bakgrunden till dessa åtgärder.

Sedan den 7 oktober har fler än 100 palestinska journalister, samt två israeliska och tre libanesiska journalister, mördats. Det gör de senaste tio månaderna till den dödligaste perioden för journalister under de årtionden som dessa organisationer har samlat in data.

Flera av journalisterna bar pressbeteckningar när de dödades.

Decimeringen och fördrivningen av Gazas presskår har inneburit att färre lokala journalister finns kvar och kan rapportera om fientligheterna och vad som faktiskt sker i Gaza. Organisationerna skriver i ett uttalande: ”Även om vissa begränsningar av rapporteringen är vanliga i krig, är totalförbudet för journalister att ta sig in i Gaza – både utländska medborgare och israeliska och palestinska journalister – utan motstycke i modern tid.”

Att döda journalister utgör krigsbrott

Vidare skriver man att målinriktat eller urskillningslöst dödande av journalister, vare sig det begås medvetet eller ej, utgör krigsbrott.

I en av Israels attacker dödade beskjutning från en israelisk militärtank Reuters-journalisten Issam Abdallah i södra Libanon den 13 oktober. En händelse som dokumenterades genom oberoende undersökningar av människorätts- och medieorganisationer och med stöd av omfattande kriminalteknisk videoanalys. Sex andra journalister skadades vid samma attack.

Enligt undertecknarna har Israel sedan den 7 oktober arresterat minst 49 journalister och mediearbetare – ofta utan åtal. Användningen av förfarandet har upprepade gånger, av FN, förklarats som en form av godtycklig internering. Därtill förekommer allvarliga uppgifter om påtvingade försvinnanden, tortyr och misshandel, när journalister gripits eller fängslats av israeliska myndigheter. 

Långvarigt mönster av straffrihet för israelisk militär

Organisationerna skriver att israelisk militär (IDF) har ett långvarigt mönster av straffrihet som föregår den nuvarande konflikten.

I maj 2023 dokumenterade den amerikanska organisationen CPJ (Committee to Protect Journalists) minst 20 journalister dödade av IDF under de senaste 22 åren, inklusive den amerikansk-palestinska journalisten Shireen Abu Akleh. Och ingen har någonsin åtalats eller ställs till svars för dödandet.

De israeliska rättighetsgrupperna B’Tselem och Yesh Din har oberoende dragit slutsatsen att när israeliska militära utredningar inträffar, fungerar de som en ”vittvättmekanism” – en uppfattning som stöds av andra organisationer som Human Rights Watch.

Israel censurerar media

I april 2024 antog Israel en lag som ger regeringen befogenhet att tillfälligt förbjuda sändningar av internationella nyhetskanaler i Israel om de bedöms som ett hot mot den nationella säkerheten. Något som resulterade i att Al Jazeera stängdes av i Israel.

I maj 2024 konfiskerade Israel tillfälligt utrustning från Associated Press som tillhandahöll livevideoflöden till Al Jazeera. Det finns också pågående internetavstängningar som hindrar nyheter och vittnesmål från Gaza från att nå omvärlden. Dessutom förekommer omfattande anklagelser om hot och trakasserier och rapporter om att mer än 50 mediekontor har förstörts eller skadats i Gaza.

Organisationerna skriver bland annat följande: ”Det är dags att gå från verbala fördömanden till handling. Artikel 2 i associeringsavtalet mellan EU och Israel fastställer att deras relationer bygger på en väsentlig komponent, som är respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Den israeliska regeringen trampar uppenbarligen på detta. EU, som är Israels ledande handelspartner, måste dra de nödvändiga slutsatserna av detta och måste göra allt för att Netanyahu-regeringen slutar massakrera journalister och respekterar rätten till information och pressfrihet genom att öppna medias tillgång till Gaza EU står på spel.”

De uppmanar därför EU att otvetydigt och offentligt uppmana Israel att uppfylla följande krav på pressfrihet:

1. Ge åtkomst och upprätthåll friheten att rapportera

2. Skydda journalisters liv

3. Säkerställa ansvarsskyldighet och sluta med straffrihet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV