Att operera bort äggledare vid kvinnors sterilisering snarare än att bara klippa dem är säkert. Det kan också minska risker för äggstockscancer, visar en ny medicinsk studie.
Runt 700 kvinnor drabbas varje år av äggstockscancer, vilket gör den till en relativt ovanlig cancersjukdom.
Cancertypen ger dock diffusa symtom, vilket ofta leder till att den upptäcks sent. Det i sin tur medför att prognosen är dålig i samband med att sjukdomen diagnosticeras.
I drygt hälften av de omkring 700 kvinnor som årligen får diagnosen verkar cancern uppstå i äggledarna för att därefter sprida sig till äggstockar och andra organ. Därför är det goda nyheter att det inte verkar bidra till fler komplikationer att ta bort äggledarna vid sterilisering:
– Att operera bort äggledare vid sterilisering skulle kunna ge möjlighet att förebygga många nya cancerfall, säger Annika Strandell, docent på Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudförfattare till studien som har publicerats i tidskriften The Lancet Regional Health – Europe.
Hon tillägger:
– Varje fall av äggstockscancer vi kan undvika är en stor vinst för samhället och för kvinnorna som annars hade drabbats.
Genom att ta bort äggledarna vid en sterilisering kan alltså risken att utveckla äggstockscancer minska.
Få kvinnor har tidigare tackat ja till att ta bort äggledare vid sterilisering när de har fått frågan. Detta eftersom det har saknats kunskap kring om borttagning av äggledare leder till fler komplikationer efter operationen jämfört med när äggledarna bara klipps.
Den nya studiens resultat kan komma att ändra det.